Academia Română – 155 de ani

• Sesiunea omagială: „Nicolae Iorga – 150 de ani de la nașterea marelui om de cultură“ •

Academia Română a împlinit pe data de 1 aprilie 155 de ani de la înființare. Evenimentul a fost sărbătorit de membrii Academiei Române, reuniți în Adunare Generală, în data de 31 martie 2021, în sesiune online.

Cu acest prilej, a avut loc sesiunea omagială „Nicolae Iorga – 150 de ani de la nașterea marelui om de cultură“. Sesiunea dedicată evocării savantului român, membru marcant al Academiei Române, a fost deschisă de alocuțiunea acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, care a evidențiat calitățile excepționale de enciclopedist ale profesorului Nicolae Iorga. Rememorând întreaga sa contribuție la viața culturală și politică a României, acad. Ioan-Aurel Pop consideră că „Nicolae Iorga face parte, indiscutabil, din generația făuritorilor României întregite și de afirmare europeană“.

Personalitatea multivalentă a istoricului, inițiativele sale inovatoare în multe domenii de cercetare a istoriei, proiectele instituționale originale și demersurile de promovare a patrimoniului cultural au fost detaliate în expunerile acad. Victor Spinei și acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinți ai Academiei Române. Cercetările savantului asupra istoriei Bazinului Pontic, întemeietoare pentru istoriografia românească, au fost readuse în atenție ca parte integrantă a operei de către dr. Ovidiu Cristea, director al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga“ al Academiei Române.

* * *

Întrucât condițiile sanitare nu au permis organizarea festivităților cu public, evenimentul a fost înregistrat și poate fi vizionat integral pe canalul YouTube al Academiei Române.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut