Acad. Ioan Aurel Pop: Nu este bine să ne «aruncăm» în «studiul» limbii fără o pregătire lingvistică de bază

Marți, 31 august, este Ziua Limbii Române, o sărbătoare instituită prin Legea nr. 53/2013.

Academia Română marchează această zi prin organizarea dezbaterii cu tema „Statutul actual al limbii române“, prin care își propune să readucă în atenție rolul specialiștilor în studiul temeinic, cu instrumente științifice, al limbii române.

„Nu este bine să ne «aruncăm» în «studiul» limbii fără o pregătire lingvistică de bază și, mai ales, nu se poate să emitem judecăți de valoare normativă despre limba română dacă nu suntem specialiști. Un amator nu are voie să emită sentințe despre limba română, să spună nonșalant că ar fi tracică, dacică sau cumană, că ar coborî până în preistorie sau că ar fi existat înainte de a fi pe lume poporul român. Toate acestea […] plasează în derizoriu secole de cercetări și îi dezorientează pe membrii publicului larg, care nu au instrumentarul necesar pentru a discerne între o teorie și o ipoteză, între adevăr demonstrat și fals adevăr, între certitudine și probabilitate. Prin urmare, teoriile despre limba noastră trebuie să fie preluate de la profesioniști, de la aceia care s-au pregătit sistematic în meseria de lingvist“ – susține acad. Ioan-Aurel Pop, într-un comunicat al Academiei Române, remis ziarului Făclia.

Același document reamintește că, în cei peste 150 de ani de la înființare, Academia Română a dat țării, prin specialiștii săi, zeci de dicționare, atlase lingvistice, gramatici normative, sute de antologii de texte, studii și cercetări de înaltă ținută științifică, unele cu largă circulație internațională. Alături de acestea „strălucește celebrul «Dicționar Tezaur», elaborat de generații de lingviști, pe parcursul a mai bine de un secol, cel mai bogat dicționar al limbii române, cu peste 175.000 de cuvinte, în 19 volume, comparabil prin dimensiuni și perspectiva abordării cu lucrări similare din lexicografia europeană, precum «Dictionnaire de l’Académie Française» sau «Oxford English Dictionary»“.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut