A șaptea artă | Premiile BAFTA: Ochii spre Ucraina

Duminică, 13 martie, la Royal Albert Hall din Londra, au fost desemnați laureații trofeelor celei de-a 75-a ediții BAFTA, cel mai prestigios eveniment din industria cinematografică britanică, organizat anual, cu puțin înainte de premiile Oscar. Marele câștigător din acest an a fost  pelicula ,,Duneʼʼ, care a obținut cinci premii în cadrul galei de duminică seara.

Președintele BAFTA, Krishnendu Majumdar, a deschis gala printr-un discurs de omagiere a poporului ucrainean și a celor care raportează despre evenimentele momentului, mulți dintre aceștia fiind membri BAFTA.

Filmul ,,The Power of the Dogʼʼ a obținut trofeul penttru cel mai bun film și premiul pentru cel mai bun regizor, decernat lui Jane Campion. Cel mai bun film britanic a fost desemnat ca fiind ,,Belfastʼʼ, în regia lui Kenneth Branagh.

Will Smith a primit premiul pentru cel mai bun actor în rol principal (,,King Richardʼʼ), iar Joanna Scanlan, premiul pentru cea mai bună actriță într-un rol principal (,,After Loveʼʼ). ,,CODAʼʼ a obținut trofeul pentru cel mai bun actor în rol secundar (Troy Kotsur) și pentru cel mai bun scenariu adaptat (Siân Heder). Cea mai bună actriță în rol secundar a fost aleasă Ariana DeBose din filmul ,,West Side Storyʼʼ, regizat de Steven Spielberg. Toți cei patru sunt pentru prima oară câștigători ai trofeului BAFTA.

Pelicula ,,Licorice Pizzaʼʼ a câștigat trofeul pentru cel mai bun scenariu original, aparținându-i lui Paul Thomas Anderson. Lashana Lynch este câștigătoarea EE Rising Star Award, în urma votului publicului.

De departe, marele laureat al ediției BAFTA 2022 a fost producția cinematografică SF,,Duneʼʼ, regizată de cineastul de origine canadiană Denis Villeneuve, care a obținut anul acesta nu mai puțin de cinci trofee: pentru cea mai bună coloană sonoră, aparținând compozitorului Hanz Zimmer, pentru cea mai bună imagine, cel mai bun montaj, cel mai bun sunet și cele mai bune efecte vizuale.

,,Drive my Carʼʼ a fost desemnat drept cel mai bun film străin, ,,Encantoʼʼ a primit premiul pentru cel mai bun film de animație, iar ,,Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised)ʼʼ, premiul pentru cel mai bun film documentar.

,,No Time to Dieʼʼ, avându-l ca protagonist pe Daniel Craig, a primit, în cadrul galei BAFTA 2022, trofeul pentru cel mai bun montaj.

Gazda evenimentului a fost actrița de origine australiană Rebel Wilson. Gala a avut loc în prezența a numeroase staruri, o parte dintre acestea anunțând premiile la diferite categorii: Simon Pegg, RuPaul, Naomi Campbell, Lucy Boynton, Kenneth Branagh, Lady Gaga, Himesh Patel, Léa Seydoux, Millie Bobby Brown, Florence Pugh, Emma Watson, Sienna Miller, Sebastian Stan, Salma Hayek, Daniel Kaluuya.

Au fost două momente de musical ce au marcat seara. Binecunoscuta cântăreața galeză Shirley Bassey a interpretat ,,Diamonds are Foreverʼʼ, tema muzicală a filmului omonim din seria James Bond (1971), aducând un tribut celor 60 de ani de existență a personajului, iar actrița Emilia Jones a interpretat ,,Both Sides Nowʼʼ a lui Joni Mitchell, de pe coloana sonoră a filmului ,,CODAʼʼ.

Decernarea premiilor BAFTA a fost reluată anul acesta în format fizic, după ce, în contextul restricțiilor impuse de pandemie, evenimentul s-a desfășurat online.

Următorul eveniment anual mult așteptat din industria cinematografică, Premiile Oscar, urmează să aibă loc în data de 27 martie, în locația Dolby Theatre din Hollywood, Los Angeles, California.

Foto credit: BAFTA/Thomas Alexander

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut