A șaptea artă | Prima ediție UrbanEye Film Festival

*11 – 15 mai 2022*

În perioada 11 – 15 mai 2022 la Cinema ARTA din Cluj-Napoca are loc prima ediție a Festivalului de Film UrbanEye. Desfășurat timp de 8 ediții în capitală, acesta are în vizor arhitectura, orașul și viața urbană.

Ca răspuns la contextul actual, ediția din acest an abordează subiectul distrugerii orașelor și ce anume presupune reconstruirea lor. Selecția de filme invite la reflecție asupra valorii materiale ale acestor locuri pierdute în urma conflictelor armate, dar mai ales asupra valorii simbolice, emoționale și a relațiilor din comunitățile care le populau.

De asemenea, avem ocazia să vizionăm și o serie de proiecții ce aduc în prim plan tematici cum sunt locuirea, dezvoltarea urbană sau lucrări ale anumitor arhitecți și artiști consacrați, subiecte cu care publicul cinefil a fost deja obișnuit de la edițiile anterioare ale festivalului, organizate la București.

În programul UrbanEye Film Festival se mai regăsesc evenimente speciale, discuții, tururi ghidate și ateliere pentru copii.

UrbanEye Film Festival s-a lansat în 2015 ca primul festival de film din țară despre mediul construit și viața urbană. După 8 ediții de succes în București și în urma experienței din ultimii doi ani în care festivalul s-a desfășurat online, ne-am dorit foarte mult să fim din nou împreună. Proiecțiile online accesibile în toată țara ne-au arătat că există un interes mare pentru aceste evenimente și aici, așa că ne bucurăm să fim la o primă ediție în Cluj! a declarat Monica Sebestyén, co-fondatoarea festivalului.

Câteva dintre titluri:

*miercuri, 11 mai, ora 19.00*

Where to with History” / „Urmele trecutului”

(2019, 67 min., Danemarca, Germania, Regia: Hans Christian Post) O ecranizare despre încercările orașului Dresda de a-și reconstrui clădirile pierdute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (foto). Proiecție realizată în parteneriat cu Centrul Cultural German.

*joi, 12 mai, ora 18:30*

Din ce sunt făcute visele?

(2019, 75 min., Austria, Regia: Lotte Schreiber)

Șase ansambluri de locuințe din Austria reprezintă punctul de plecare pentru o analiză a conceptului de „co-housing”, altfel spus, viața în comun cu alte persoane în cadrul unui ansamblu de locuit.

*vineri, 13 mai, ora 18.30*

Push

(2019, 92 min., Suedia, Regia: Fredrik Gertten) Vor deveni orașele noastre prea scumpe ca să ne permitem să mai locuim în ele? Creșterea alarmantă a prețului locuințelor, în ciuda stagnării veniturilor populației. este un fenomen îngrijorător la nivel Mondial.

*sâmbătă, 14 mai, ora 19.00*

Distrugerea memoriei” / „The Destruction of Memory”

(2015, 85 min., SUA Regia: TIM SLADE) Un documentar despre modul în care, prin distrugerea patrimoniului cultural pe timp de conflict armat în diferite zone de pe glob, se pierde și memoria acestor locuri și, implicit, identitatea. Filmul are la bază cartea cu același nume, aparținând scriitorului Robert Bevan.

*duminică, 15 mai, ora 18.30*

Warsaw: A City Divided” / „Varșovia – Un oraș divizat”

(2019, 71 min., Polonia, Regia: Eric Bednarski) Pelicula urmărește povestea construcției ghetoului din Varșovia, văzută din ambele părți ale zidului și moștenirea pe care a lăsat-o în orașul zilelor noastre.

*„De-a detectivii patrimoniului”- atelier pentru cei mici*

Asociaţia „De-a Arhitectura” organizează, în data de 14 mai, atelierul „De-a detectivii patrimoniului”, dedicat copiilor. Aceștia sunt invitați la o expediţie inedită în oraşul de pe Someș, itinerariu în care vor identifica diferite funcţiuni ale clădirilor.

Biletele şi abonamentele pot fi achiziţionate de pe site-ul festivalului www.urbaneye.ro, de la Cinema ARTA, str. Universității 3, sau din rețeaua www.eventbook.ro 

Parteneri: Ordinul Arhitecților din România Filiala Transilvania, Asociația Korzo, Asociația de-a arhitectura, Asociația Studenților Arhitecți, Daisler Print House

Festivalul de Film UrbanEye este un proiect al asociaţiei ARTA în dialog co-finanţat de Ordinul Arhitecţilor din România din timbrul arhitecturii.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut