A șaptea artă | Film turnat la Ţaga, invitat la un festival în Slovacia

Mai nou meleagurile de pe Câmpie devin tot mai cunoscute şi peste hotare prin peliculele turnate în zona respectivă. Exemplu concret avem referitor la filmul „Vulturii din Ţaga”, producţie româno-slovacă aflată recent şi pe agenda Festivalului Internaţional de Film ASTRA Sibiu, unde a fost primită cu multă căldură atât de membrii juriului, dar şi de spectatorii prezenţi în număr mare în sala Thalia, printre care s-au aflat şi protagoniştii filmului, sosiţi special pentru această ocazie din comuna Ţaga din împrejurimile municipiului Gherla.

Filmul realizat de Adina Popescu şi Iulian-Manuel Ghervas prezintă viaţa şi activitatea animatorului fotbalului din Ţaga, antrenorul echipei locale Vulturii, Nelu Târnovan, omul care face de toate în sportul comunei, adică  marchează terenul de joc, spală echipamentul, antrenează şi completează foaia de joc înainte de meciuri, deci un totum-factum în cadrul asociaţiei sportive. Pe parcursul filmului urmărim activitatea lui şi viaţa de toate zilele ale echipei locale de fotbal, „Vulturii” din Ţaga, între majorete, nunţi şi meciuri. Filmul reuşeşte să evoce cu umor fin realităţile cotidianului sătesc din Câmpia Transilvaniei. Dacă până acum Ţaga a fost  cunoscută şi apreciată mai ales prin renumitele lacuri piscicole şi Brânza de Năsal, iată că prin acest film intră în lumea mare şi prin viaţa sportivă, reprodusă pe ecrane.

Din Noua Zeelendă şi Australia în Norvegia şi Finlanda, din Chile, Statele Unite şi Canada în Marea Britanie sau Germania, din Vietnam până în Armenia, selecţia de filme din acest an de la Festivalul Internaţional ASTRA Sibiu este un adevărat maraton menit să aducă în faţa publicului larg cele mai bune filme documentare realizate de cineaşti din toată lumea în ultimii doi ani. Majoritatea filmelor proiectate, printre care şi „Vulturii din Ţaga”, sunt premiere.

Dacă anul viitor filmul va fi prezentat şi publicului din Slovacia, protagoniştii peliculei insistă ca în curând să ruleze şi în comuna Ţaga, unde există un frumos şi bine dotat Centru Cultural. Ar fi o recunoaştere a meritului „eroului” principal, Nelu Târnovan, omul care sfinţeşte locul prin realizările pe linie sportivă.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut