A șaptea artă | Documentarul câștigător la TIFF 2022, avanpremiera în cinema

*joi, 21 iulie, ora 20.00* Cinema Victoria

Documentarul lui Sebastian Mihăilescu (debut), „Pentru mine tu ești Ceaușescu”, recompensat cu Marele Premiu în cadrul Secțiunii What’s Up Doc” la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film Transilvania, va putea fi vizionat la cinematograful Victoria din Cluj-Napoca.

În distribuție, actorii: Denis Duma, Dan Hudici, Ionuț Amador Motoi, Mario Sandrino Rădulescu

Aflat la granița dintre ficțiune și documentar, ceea ce a reprezentat și provocarea organizatorilor TIFF în acest an în cadrul secțiunii competitive dedicate, pelicula „Pentru mine tu ești Ceaușescu” este despre tineri cu vârste între 15 și 22 de ani, din medii diferite, care participă la audiții pentru rolul lui Nicolae Ceaușescu în anii tinereții, în căutarea motivației din spatele acțiunilor sale.

Adolescenții transformă în ficțiune o serie de documente oficiale și se raportează la tânărul politician ca la un personaj fictiv, fără idei preconcepute, identificându-se cu acesta în funcție de propriile lor pasiuni, apelând la clișeele cinematografiei comerciale.

O perspectivă a tinerei generații din prezent și, totodată, o reflectare a trecutului generației părinților și bunicilor noștri, puse în relație cu tendința actuală vizibilă pe rețelele de socializare ce induce ideea de cult al personalității, specific perioadei anilor ‘30.

Documentarul „Pentru mine tu ești Ceaușescu”, putând fi descifrat și în cheia unui meta-film, laureat al Festivalului DocLisboa, a fost premiat drept Cel mai bun documentar central și est-european la Ji.hlava în anul 2021.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut