A șaptea artă | A 94-a Gală a Premiilor OSCAR

La scurt timp după Premiile BAFTA, duminică, 27 martie, a avut loc decernarea trofeelor OSCAR, eveniment anual mult așteptat din industria cinematografică. Cea de-a 94-a ediție a Galei a adus unele surprize publicului, așa cum este Premiul pentru cel mai bun film, care a revenit peliculei ˝CODA˝, pe care criticii nu o vedeau favorită.

Evenimentul s-a desfășurat în locația Dolby Teatre din Hollywood, gazdele serii fiind actrițele Regina Hall, Amy Schumer şi Wanda Sykes. Iubitorii de film din peste 225 de țări și teritorii din toată lumea au putut urmări Gala de premiere transmisă de postul american de televiziune ABC.

Jane Campion a obținut trofeul pentru cea mai bună regie, pentru pelicula ˝The Power of The Dog˝, desemnată anterior la Premiile BAFTA drept cel mai bun film.

Cel mai bun actor în rol principal a fost desemnat Will Smith, interpretul tatălui Serenei și al lui Venus Williams din producția ,˝King Richard˝. Premiul OSCAR pentru cea mai bună actriță în rol principal i-a revenit Jessicăi Chastain ( pentru rolul din filmul ˝The Eyes of Tammy Faye”), iar trofeul pentru cea mai bună actriță în rol secundar a fost obținut de Ariana DeBose, la fel ca în cazul Premiilor BAFTA, pentru interpretarea din pelicula ˝West Side Story˝, regizată de Steven Spielberg. Anul acesta, cel mai bun actor în rol secundar a fost desemnat Troy Kotsur, pentru rolul din filmul ˝CODA˝. Kotsur este al doilea actor surd care primește această distincție în domeniul cinematografiei, după Marlee Matlin.

Istoria se repetă pentru producția SF ˝Dune˝, în regia canadianului Denis Villeneuve, care a obținut cele mai multe trofee, ca și la Premiile BAFTA de anul acesta. Filmul a primit un număr de șase premii OSCAR: pentru cea mai bună scenografie, pentru cea mai bună imagine, pentru cel mai bun montaj, pentru cea mai bună coloană sonoră și pentru cele mai bune efecte vizuale.

Cel mai bun lungmetraj animat a fost ales ˝Encanto, fantastica familie Madrigal˝, iar ˝Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised)˝ a primit premiul pentru cel mai bun lungmetraj documentar.

Un moment de reculegere în memoria victimelor războiului din Ucraina a fost ținut în cadrul Galei. Deși au existat speculații că președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, ar urma să aibă o intervenție în timpul evenimentului de duminică, invitată a fost actrița Mila Kunis, originară din Cernăuți, care a prezentat Premiul pentru muzică și a adus un omagiu poporului ucrainean. Alături de soțul ei, Ashton Kutcher, aceasta a reușit să strângă peste 35 de milioane de dolari pentru ajutorarea cetățenilor din zonele de conflict.

Sursă foto: Oscars.org

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut