A reizbucnit scandalul pe tema dreptului de folosință al Cluj Arena. U Cluj îl acuză pe președintele Consiliului Județean că aduce divizare și ură în comunitatea clujeană

Discuțiile privind dreptul de folosință al Cluj Arena, un stadion ridicat pe bani publici de Consiliul Județean Cluj, și pe care își desfășoară meciurile Universitatea Cluj, a revenit din nou în actualitate, după ce conducerea celor de la CFR Cluj a solicitat oficial să joace pe această arenă, invocând schimbarea gazonului de pe stadionul ”Dr. Constantin Rădulescu”.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean, nu a răspuns încă solicitării venite din partea campioanei României, dar a anunțat public că după ce discutat cu oficialii ambelor cluburi și cu reprezentanții Jandarmeriei, s-a considerat că nu este oportun ca CFR Cluj să joace pe Cluj Arena, pentru a nu aprinde și mai mult spiritele în rândul suporterilor.

Vă reamintim că imediat după ce solicitarea grupării din Gruia a devenit publică, suporterii Universității Cluj au reacționat extrem de dur prin intermediul unui comunicat de presă, amenințând cu ”repercursiuni” în cazul în care CFR Cluj va primi acceptul de a juca pe Cluj Arena. Mai mult, suporteri ai lui U Cluj s-au deplasat la stadionul rivalilor, unde au afișat bannere amenințătoare la adresa suporterilor feroviari.

De asemenea, trebuie spus că Alin Tișe a mai precizat că, din punct de vedere al legalității, clubul CFR ”are tot dreptul să joace Cluj Arena, cum au și Sănătatea Cluj, Unirea Dej sau orice altă echipă, pentru că e un stadion făcut din bani publici.”

„Am avut discuții telefonice în această dimineață (miercuri, n.red) cu ambele conduceri, atât cu cea a CFR-ului, cât și cu cea a Universității Cluj. Răspunsul celor de la „U” Cluj a fost un comunicat scris de galerie în care amenință.

Răspunsul celor de la CFR a fost acela că ei au solicitat să joace pe Cluj Arena, dar nu doresc să creeze o stare de tensiune în oraș. Dacă se consideră că nu e oportun să joace pe Cluj Arena vor face o solicitare să joace meciul din 1 octombrie la Mediaș.

De altfel, Jandarmeria a precizat că există un risc maxim de a se ajunge la conflicte din cauza amenințărilor făcute în acel comunicat. Ca urmare a acestei situații, cei de la CFR vor apela la cea de-a doua variantă, aceea de a juca la Mediaș.

Ulterior cererii făcute, am avut discuții cu domnul Balaj și cu domnul Constantea în care am prezentat situația și cele două aspecte, cel al oportunității și cel al legalității. Din punct de vedere al legalității, clubul CFR are tot dreptul să joace pe acest stadion, cum au și Sănătatea Cluj, Unirea Dej sau orice altă echipă pentru că e un stadion făcut din bani publici.

În ceea ce privește discuția despre oportunitate, având în vedere situația care poate apărea în oraș, ne-am gândit dacă e oportun sau nu să agităm spiritele cu un astfel de meci.

Clujul nu este încă pregătit să abordeze această discuție și nu există dorința publică de a se discuta subiectul la modul serios. Probabil va avea loc peste ani. Ca atare, fiecare își menține poziția, iar Jandarmeria și alte instituții au considerat că nu e oportun să se dispute meciul pe acest stadion”, a declarat Alin Tișe pentru Ziua de Cluj.

Reacția U Cluj: ”Stadionul este legat indisolubil de insăși existența Universității Cluj”

FC Universitatea Cluj, prin intermediul unui comunicat semnat de președintele clubului, Radu Constantea, a reacționat, joi, la declarațiile președintelui Consiliului Județean, căruia i-a adus acuzații extrem de grave, reiterând faptul că ”stadionul din Parcul Central este legat indisolubil de insăși existența Universității Cluj, iar clubul nu își negociază istoria”. Mai mult, șeful forului județean este acuzat prin readucerea în spațiul public a discuției referitoare la utilizarea Cluj Arena că ”generează divizare și ură în comunitatea clujeană și încearcă să arunce o anatemă nemeritată asupra inimoșilor suporteri ai Universității Cluj.”

”FC Universitatea Cluj a avut până acum în instituția Consiliului Județean un partener corect de dialog și un susținător. Ne dorim ca relațiile de colaborare să continue în aceeași notă pozitivă, dar:

  1. FC Universitatea Cluj nu se ferește de dezbateri, ba dimpotrivă. Așadar clubul îl invită pe domnul Alin Tișe la o dezbatere legată de viitorul fotbalului clujean. Dezbaterea ar trebui să fie publică, deschisă tuturor clujenilor, și să aibă loc la Cluj Arena, în prezența părților interesate.

În cadrul acestei dezbateri, domnul Alin Tișe își va putea expune nemijlocit propriul proiect cu privire la viitorul fotbalului clujean.

  1. Cât despre chestiunea utilizării stadionului Cluj Arena, readusă ciclic în atenția publică, poziția clubului este extrem de clară și nu s-a schimbat în ultimii 103 ani. Stadionul din Parcul Central este legat indisolubil de insăși existența Universității Cluj, iar clubul nu își negociază istoria.

Introducerea pe agenda publică, cu heirupul și fără un minim de echilibru, a acestei teme generează divizare și ură în comunitatea clujeană și încearcă să arunce o anatemă nemeritată asupra inimoșilor suporteri ai Universității Cluj.

Din punct de vedere al oportunității, instituțiile statului și-au spus deja cuvântul în ultimele trei zile, iar acest lucru este bine cunoscut de către conducerea Consiliului Județean Cluj.

Din punct de vedere juridic, proprietarul stadionului este în acest moment Consiliul Județean Cluj, care poartă întreaga responsabilitate a deciziilor.

În final, subliniem din nou că promovarea în spațiul public a temelor care dezbină nu face altceva decât să inflameze spiritele într-un oraș multicultural care are nevoie, mai mult decât oricând, de toleranță, înțelegere și abordări raționale ale unor chestiuni sensibile pentru comunitate”, se arată în comunicatul președintelui U Cluj, Radu Constantea.

Alin Tise rămâne consecvent

În primăvară, președintele CJ Cluj a adus în discuție soarta sportului clujean, necesitatea unor dezbateri privind realizarea unei strategii pe termen lung a sportului clujean, și implicit a fotbalului, la strategii de finanțare din bani publici, dar și la folosirea actualei infrastructuri sportive generată de autoritatea publică, aici intrând și Cluj Arena, care să ducă la obținerea de performanțe superioare celor din prezent.

”Sportul nostru, în general, dar și de perspectivă, este unul de hobby doar, sau poate fi unul de performanță? În ce măsură putem avea două-trei echipe de fotbal, sau mai multe, și să generăm performanță, sau comunitatea clujeană își dorește mai puține echipe care să producă această performanță?

Eu mi-aș dori să existe o discuție despre asta, dacă, desigur, există interes pentru așa ceva. (…) Eu doar constat că sunt, în momentul de față, vremuri grele, vremuri dificile. Patronii nu au bani suficienți bani să finanțeze integral echipele, administrațiile publice, de asemenea, nu pot finanța decât o parte din entitățile sportive. Vă dau un exemplu, eu n-am finanțat de la Consiliul Județean echipa CFR Cluj, chit că-s acuzat de cei de la Universitatea că sunt ceferist, și invers, de cei de la CFR ca sunt U-ist. N-am finanțat deloc CFR, care este campioană, dar în schimb am finanțat U Cluj pentru că a existat această posibilitate legală, și am făcut-o. Asta nu înseamnă că eu, într-o abordare publică, nu pot să nu-mi pun întrebarea referitoare la ce își doresc oamenii în legătură cu sportul clujean? Își doresc o echipă performantă de Champions League, sau și-ar dori două echipe performante? Să vedem în ce măsură putem să finanțăm ca și comunitate, dacă mai finanțăm, sau în ce măsură rămâne doar o finanțare privată în totalitate?

Astăzi, de exemplu, nu suntem în măsură nici măcar să luăm în discuție folosirea unei baze sportive în comun, pentru că orgoliile nu ne lasă să facem asta. (…) Până la urmă, această infrastructură pe care, dacă o facem, o facem pentru clujeni. Iar dacă acceptăm ca toate aceste echipe sunt ale clujenilor, atunci măcar hai să deținem această infrastructură pe care o generează o autoritate publică.”

Sandu Mureșan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut