A IV-a ediție a Olimpiadei Naționale de Matematică a Liceelor Maghiare din Transilvania, desfășurată la Cluj

Inspectoratul Școlar Județean Cluj, în parteneriat cu Universitatea ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, a organizat, în perioada 20-23 aprilie 2022, ediția a IV-a a Olimpiadei Naționale de Matematică a școlilor și secțiilor cu predare în limba maghiară din România.

Recunoscută și finanțată de Ministerul Educației, olimpiada a întrunit la Cluj-Napoca, în cadrul acestei ediții, 177 de elevi din județele Cluj, Sălaj, Timiș, Satu-Mare, Bihor, Sibiu, Alba, Arad, Bistrița-Năsăud, Brașov, Harghita, Covasna, Mureș, Hunedoara, Maramureș, alături de profesorii însoțitori și membrii comisiei centrale.

Festivitatea de deschidere a olimpiadei a avut loc în 20 aprilie, în Sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic al Universității „Babeș-Bolyai”, în prezența gazdelor, a reprezentanților Ministerului Educației și ai Universității ”Babeș-Bolyai”: Marinela Marc, inspector școlar general, Kerekeș Adelhaida, inspector școlar general adjunct al IȘJ Cluj, Kovács Zoltán Zsolt, director de cabinet al secretarului de stat pentru învățământ în limbile minorităților din cadrul Ministerului Educației, conf. univ. dr. Soós Anna, prorector al Universității „Babeș-Bolyai”, Tasnadi Istvan, subprefect al Instituției Prefectului Județului Cluj, prof. univ. dr. Szenkovics Ferenc, UBB, președintele Olimpiadei Naționale de Matematică pentru școlile și secțiile cu predare în limba maghiară.

Momentul artistic din cadrul deschiderii olimpiadei a fost oferit de elevii Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță” Cluj-Napoca și ai Școlii Gimnaziale „Tamás Gyula” Mera. Școli partenere în organizarea evenimentului: Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță”, Liceul Teoretic „Apáczai Csere János”, Liceul Teoretic „Brassai Sámuel”, Liceul Unitarian „János Zsigmod”, Liceul Reformat, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Școala Gimnazială „Octavian Goga”, Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” – Cluj-Napoca, Colegiul Tehnic și Liceul Teoretic „Jósika Miklós” – Turda, Școala Gimnazială „Ady Endre” Sâncraiu, Școala Gimnazială „Tamás Gyula” Mera și Școala Gimnazială „Borbély József” Săvădisla.

Festivitatea de premiere a elevilor, organizată în 23 aprilie, în Sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic al Universității „Babeș-Bolyai”, a evidențiat eforturile elevilor clujeni participanți la această olimpiadă națională, care au obținut 10 premii din partea Ministerului Educației – două premii II, un premiu III și șapte mențiuni. Sponsorii olimpiadei și alte instituții  partenere au oferit elevilor clujeni alte 5 premii II, 4 premii III și 6 mențiuni.

„Îi felicit pe toți elevii pentru performanța calificării la această etapa națională și îmi exprim bucuria de a putea desfășura, după doi ani, olimpiade școlare, în cadrul cărora elevii să aibă posibilitatea de a-și pune în valoare competențele și motivația performanței.  Olimpiadele școlare reprezintă nu numai cadrul de a identifica și de a promova excelența în educație, ci și un minunat prilej pentru elevii din diferite județe ale țării de a se întâlni, de a lega prietenii cu alți colegi pasionați de matematică și de a reveni la Cluj-Napoca fie ca studenți, fie ca turiști. Desemnarea municipiului Cluj-Napoca pentru desfășurarea acestei competiții naționale ne-a onorat, fiind o potrivită alegere pentru promovarea multilingvismului, a multiculturalității și a inovației, într-un oraș al festivalurilor, al târgurilor de carte și a numeroase competiții de nivel internațional. Municipiul Cluj-Napoca are cea mai bine cotată universitate din țară, în topurile europene, Universitatea „Babeș-Bolyai”, iar pasiunea olimpicilor pentru matematică ar putea să se concretizeze aici într-un parcurs academic și o carieră de succes. Mulțumim Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și Consiliului Județean Cluj, tuturor sponsorilor și partenerilor instituționali pentru implicare în organizarea Olimpiadei Naționale de Matematică a Liceelor Maghiare din Transilvania”, a declarat inspectorul școlar general Marinela Marc.

Aflată la cea de-a IV-a ediție, Olimpiada Națională de Matematică a Liceelor Maghiare din Transilvania continuă tradiția Concursului de Matematică al Liceelor Maghiare din Transilvania, inițiat acum 31 de ani, oferind elevilor din România, care studiază în limba minorității maghiare, posibilitatea de a-și etala și valorifica competențele și cunoștințele dobândite la disciplina Matematică, pe durata școlarizării, în învățământul preuniversitar.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut