A început sezonul protestelor. Militarii fac un miting în fața Guvernului

Reprezentanții sindicatelor militarilor rezerviști ies în stradă de ziua armatei, alături de sindicatele din poliție și din penitenciare, inclusiv din Cluj.

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) a anunțat că în data de 25 octombrie, ora 10:30, de Ziua Armatei Române, organizează un protest simbolic în fața Guvernului României, la care se alătură și reprezentanții sindicatelor din poliție și din penitenciare.

Sindicaliștii apreciază că ”ne aflăm în fața celei mai mari crize economice și sociale de după cel de-al doilea război mondial”, care reprezintă ”un real pericol pentru un trai decent al românilor, iar Guvernul României, condus de un fost militar, fuge de răspundere”. Ei spun că protestul, organizat de Ziua Armatei Române, are rolul de a atrage atenția guvernanților că, ”în lipsa unor măsuri ferme care să stopeze creșterea prețurilor la bunurile de consum, care să reducă inflația galopantă”, milioane de români vor supraviețui în această iarnă în frig și-n întuneric.

Sindicatul mai afirmă că ”Ministerul Apărării Naționale se confruntă cu mii de demisii ținute la secret ale militarilor, care, în lipsa unei salarizări echitabile și a discriminărilor în ceea ce privește pensia militară de stat, aleg să părăsească sistemul militar în contextul accentuării pericolului războiului de la granița Românie”i.

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) și Sindicatul SIDEPOL solicită Guvernului României să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent prin: * stoparea creșterii prețurilor la alimentele de consum * reducerea și plafonarea prețurilor la energie electrică și la gaze naturale * reducerea inflației * aplicarea în integralitate a legii salarizării unitare (Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice) * actualizarea pensiilor militare conform prevederilor Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, așa cum a fost adoptată în forma ei inițială * îmbunătățirea condițiilor de muncă și eficientizarea activităților profesionale necesare în vederea asigurării apărarii ordinii de drept, a liniştii publice şi siguranţei cetăţeanului, precum şi a drepturilor şi libertăţilor românilor.

”Din țară vor participa doare reprezentanții sindicatelor, fiindcă este un protest simnbolic, prin care vrem să atragem atenția Guvernului României și prim ministrului Nicolae Ciucă, fost militar care a promis că va rezolva toate problemele din sistem asupra situației actuale.”, a declarat pentru Făclia Cluj, Cosmin Dorobanțu, președintele FSANP.

Reasmintim că pentru săptămâna viitoare, Confederația națională sindicală Frăția a anunțat o serie de proteste în întreaga țară, prin pichetarea Prefecturilor, inclusiv a celei din Cluj-Napoca, unde și-au anunțat prezența, timp de două ore, în jur de 500 de sindicaliști din județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Bihor, din Sănătate, Învățământ și industria gazului. Revendicările sindicaliștilor din Frăția vizează creșteri salariale pentru a face față costurilor vieții, plăți destinate persoanelor care fac eforturi șă își plătească facturile la energie, plafonarea costului facturilor la energie și o taxă pe profiturile suplimentare ale companiilor energetice și speculei pe seama crizei, măsuri pentru protejarea veniturilor și a locurilor de muncă, precum și modificarea legii dialoguluii social, astfel ca sindicatele să participe de drept la orice negociere privind conceperea și punerea în aplicare a măsurilor anticriză.

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut