A fost modificat Ghidul de finanţare al programului Casa Verde Fotovoltaice

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a anunțat că Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) va începe decontarea cheltuielilor eligibile din programul Casa Verde Fotovoltaice, iar Ghidul de finanţare al programului a fost modificat pentru a se evita blocajele în instalarea şi decontarea cheltuielilor, pentru beneficiarii validaţi în program.

„Programul Casa Verde Sisteme Fotovoltaice a fost o idee foarte bună, implementată însă cu deficienţe majore, la nivelul anului 2019. La preluarea mandatului am găsit acest program într-un blocaj total. În prezent, din cele 12.650 de contracte semnate, au fost instalate doar circa 450 de sisteme, pentru care au fost trimise cereri de decontare. Ghidul iniţial a fost gândit atât de restrictiv şi limitativ, încât cele mai multe dintre cereri nu ar fi putut fi decontate în baza acestuia. Aşadar, am decis modificarea ghidului de finanţare, flexibilizarea acestuia, astfel încât beneficiarii să îşi poată primi banii. Acum nu mai există niciun impediment pentru executarea lucrărilor şi transmiterea cererilor de decontare şi îi invităm pe toţi beneficiarii să finalizeze acest proces”, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, citat de Agerpres.
Potrivit ministerului, prin Ordinul de ministru publicat în Monitorul Oficial luni, 1 februarie 2021, se prevede prelungirea termenului în care trebuie implementat proiectul cu patru luni (de la 8 la 12 luni). „În contextul pandemiei apărute la nivel mondial, a vremii nefavorabile aferente sezonului rece, dar şi a posibilelor întârzieri în procedurile specifice obţinerii avizelor tehnice de racordare şi altor documente necesare, s-a constatat faptul că termenul de 8 luni pentru implementarea proiectelor ar putea fi insuficient, astfel încât considerăm oportună prelungirea acestuia cu 4 luni, respectiv termenul de implementare să fie de 12 luni”, se menţionează în document.
De asemenea, se are în vedere reglementarea modului de transfer al persoanelor fizice între instalatorii validaţi, în baza opţiunii exprimate a beneficiarilor şi permiterea instalării unor sisteme cu putere superioară celei solicitate prin cererea de finanţare şi aprobate de AFM.
O altă prevedere a Ordinului
prevede că, în condiţiile în care tehnologia din domeniul energetic evoluează într-un ritm accelerat, fiind dezvoltate echipamente care oferă soluţii inteligente prin înglobarea funcţiilor mai multor echipamente, a fost stabilită flexibilizarea Ghidului prin introducerea unor prevederi care să permită acceptarea sistemelor de panouri fotovoltaice care îndeplinesc condiţiile prevăzute de program privind producerea energiei şi colectarea datelor despre cantitatea produsă cu un minim de componente.
Conform noilor prevederi, este permisă modificarea amplasamentului prin montarea panourilor în incinta proprietăţii, indiferent de loc (dacă a solicitat montarea pe clădire şi doreşte montarea pe altă clădire, dacă a solicitat montarea pe clădire şi doreşte montarea pe teren etc).
În plus, cererile de decontare se depun exclusiv online prin intermediul e-mail-ului/aplicaţiei informatice, iar beneficiarii şi instalatorii validaţi au obligaţia de a păstra sau de a arhiva documentele pe întreaga perioadă de valabilitate a contractelor încheiate cu AFM.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut