A fost înființat Centrul Operațional de Coordonare pentru situațiile de risc asociate infecției cu coronavirus

Ministerul Sănătății a operaționalizat, marți, un Centru de Coordonare care stabilește în timp operativ legătura cu direcțiile de sănătate publică și unitățile sanitare aparținând MS, pentru identificarea în timp real a situațiilor de risc asociate infecției cu coronavirus COVID 19 și pentru stabilirea măsurilor ce se impun.

Potrivit declarației ministrului Victor Costache, Centrul Operațional va furniza MS „situația la zi și toate informațiile utile și vitale pentru stabilirea măsurilor corecte pentru fazele epidemice în care ne aflăm”. „Vom cunoaște stocurile de  medicamente, echipamente medicale și dezinfectanți existente la nivel național în spitale, numărul cadrelor medicale implicate în acțiunile pe care le derulăm pentru limitarea răspândirii infecției, numărul paturilor libere în secțiile de boli infecțioase și ATI, astfel încât să putem acționa coordonat”, a declarat ministrul Victor Costache, citat într-un comunicat al MS, remis presei.

Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor, in contextul actual COVID-19. prevede ca, în perioada următoare, în spitalele coordonate de Ministerul Sănătății să fie limitate internările programate, în raport cu gradul de ocupare al paturilor (inclusiv paturi ATI) și evoluția epidemiologică locală. În funcție de dinamica situației se va putea decide chiar interzicerea internărilor programate.

„Spitalele vor raporta zilnic in sistemul electronic centralizat al Centrului de coordonare situația ocupării paturilor. Această măsură se impune atât pentru a asigura capacitatea de preluare a cazurilor de către spitale, cât și pentru gestionarea corectă și eficientă a resurselor materiale și umane. Se va asigura o comunicare publică adecvată pentru ca, în această perioadă, publicul să se adreseze spitalelor doar pentru situații de urgență. Se urmărește astfel evitarea aglomerărilor în unitățile sanitare” – informează MS.

Aceeași sursă face precizarea că s-a stabilit o rețea suport pentru spitalele de boli infecțioase. Astfel, în funcție de contagiozitatea cazurilor non-coronavirus, se vor stabili spitalele de suport în care să fie transferați pacienți din Spitalul de Boli Infecțioase. „Într-o primă fază, se recomandă ca spitalele de suport să nu fie reprezentate de spitalele importante de urgență din zonă, care pot asigura asistența medicală pentru celelalte urgențe medico-chirurgicale. Pot fi incluse în rețeaua de spitale de suport și spitale din alte județe, preponderent cele cu secții de Boli Infecțioase, precum și spitalele din alte retele, decât ale Ministerului Sănătății (Ministerul Transporturilor, Ministerul Apărării Naționale, spitale private)” – precizează MS.

În Planul MS mai sunt prevăzute și măsuri pentru cazul extinderii crizei și depășirii capacității spitalelor de Boli Infecțioase, dar și reglementări cu privire la utilizarea echipamentelor de protecție.

M. T.

Articole din aceeasi categorie