A doua ediție a Congresului Internațional de Medicină Complementară, la USAMV

Cea de-a doua ediție a Congresului Internațional de Medicină Complementară va avea loc online, în 5-6 martie 2021, în organizarea Facultății de Medicină Veterinară a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.

Obiectivul princiapal al congresului este de a veni în sprijinul medicilor veterinari practicieni, dar și al studenților, în vederea dezvoltării sau descoperirii de noi metode terapeutice complementare aplicabile în medicina veterinară.

Tema principală a evenimentului din acest an se leagă de afecțiuni ale bazinului și membrelor posterioare la animale (”Hip and hind limbs conditions in animals”), iar lectorii invitați provin din România, Israel, SUA și Brazilia. Aceștia vor împărtăși participanților din experiența lor, favorizând evoluția și progresul în ceea ce privește evaluarea neurologică, abordările chirurgicale, osteopatie, ozonoterapie, acupunctură, nutriție, microbiom și fitoterapie.

”Una din preocupările permanente ale Facultății de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca este adaptarea ofertei educaționale la cerințele studenților noștri și ale medicilor veterinari practicieni. Interesul crescând al medicilor veterinari pentru medicina complementară a determinat facultatea noastră să introducă în planul de învățământ disciplina de Recuperare Medical-Veterinară și să sprijine desfășurarea unor conferințe sau workshop-uri pe această temă. Deși ne-am fi dorit să ne întâlnim în frumosul campus al USAMV Cluj-Napoca, un congres virtual rămâne, astăzi, în condițiile pandemiei, cel mai bun mod de a reuni comunitatea noastră și de a acorda tuturor posibilitatea de conectare, informare și dezvoltare profesională. Medicina complementară reprezintă o temă vastă și fascinantă de discuție, fiind de interes pentru medici veterinari din foarte multe specialități, dornici de a cunoaște posibilități diferite în abordarea unei patologii”, declară conf. dr. Cosmin Peștean, prodecan al Facultății de Medicină Veterinară din cadrul USAMV Cluj-Napoca.

Medicina complementară și/ sau alternativă cuprinde acele practici de îngrijiri de sănătate care nu sunt integrate în sistemul principal al serviciilor medicale și sunt folosite ca terapii adjuvante sau pot înlocui terapiile clasice. Ea include mai multe categorii distincte – presopunctura, acupunctura, electroacupunctura, aromoterapia, homeoterapia, hipnoza, masajul, osteopatia, reflexologia etc. În ultima perioadă, deținătorii de animale sunt tot mai interesați de forme mai naturale de terapie, care singure sau în asociere cu metodele convenționale, să rezolve diverse afecțiuni.

Congresul Internațional de Medicină Complementară a fost acreditat de Colegiul Medicilor Veterinari din România ca parte a Programului de pregătire profesională continuă a medicilor veterinari.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut