A crescut costul forţei de muncă

În al doilea trimestru al anului în curs, costul orar al forţei de muncă a înregistrat o rată de creştere de 3,70% faţă de trimestrul anterior şi de 4,99% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, majorarea fiind înregistrată în majoritatea activităţilor economice.

RON

Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), cele mai semnificative creşteri ale costului orar al foirţei de muncă s-au înregistrat în industria extractivă (cu 15,77%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (cu 13,42%) şi intermedieri financiare şi asigurări (cu 10,36%).
Creşterea faţă de trimestrul anterior componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 3,68%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 3,75%. Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 4,99%.

Pe principalele activităţi economice, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă au avut loc în activităţile de hoteluri şi restaurante (cu 15,35%), activităţile de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (cu 14,22%) şi alte activităţi de servicii (cu 13,69%). Scăderi s-au înregistrat în tranzacţii imobiliare (cu 3,48%), construcţii (cu 1,99%) şi învăţămînt (cu 1,98%).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut