A 95 – a Gală a Premiilor OSCAR

În cadrul celei de-a 95 – a Gale a Premiilor OSCAR, filmul cu cele mai multe nominalizări, SF-ul ”Everything, Everywhere, All at once” (r. Daniel Kwan, Daniel Schienert) este câștigătorul a nu mai puțin de 7 trofee.

Printre succesele obținute se numără, desigur, trofeul OSCAR pentru Cel mai bun film, Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol principal (Michelle Yeoh), Cel mai bun actor în rol secundar (Ke Huy Quan), Cea mai bună actriță în rol secundar (Jamie Lee Curtis), Premiul pentru Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu original (Daniel Kwan, Daniel Scheinert), Cel mai bun montaj (Paul Rogers).

Michelle Yeoh a stabilit o premieră, fiind prima actriță de origine asiatică ce câștigă Oscarul pentru Cea mai bună actriță în rol principal.

De asemenea, în cadrul Premiilor BAFTA, anunțate anterior, ”Everything, Everywhere, All at once” a fost nominalizat la 10 categorii și a primit premiul pentru Cel mai bun montaj.

A doua cea mai premiată producție anul acesta este ”All Quiet on the Western Front” (4 categorii): Cea mai bună imagine (James Friend), Cel mai bun lungmetraj internațional, Cel mai bun design de producție (Christian M. Goldbeck, Ernestine Hipper), Cea mai bună coloană sonoră (Volker Bertelmann).

Brendan Fraser (The Whale, r. Darren Aronofsky) s-a impus la Categoria Cel mai bun actor în rol principal. Producția americană a mai cucerit trofeul pentru Cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură.

Drama Woman Talking (r. Sarah Polley) a obținut premiul pentru Cel mai bun scenariu adaptat.

La categoria Cel mai bun lungmetraj animat, Oscarul a revenit peliculei Pinocchio (r. Guillermo del Toro), Cel mai bun lungmetraj documentar a fost desemnat Navalny (r. Daniel Roher), iar premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj documentar a fost câștigat de The Elephant Whisperers (Kartiki Gonsalves, Guneet Monga). An Irish Goodbye (produs și regizat de Tom Berkeley și Ross White) este Cel mai bun film de scurtmetraj, iar The Boy, the mole, the fox and the horse (r. Charlie Mackesy și Matthew Freud) se impune la categoria Cel mai bun scurtmetraj animat.

Naatu Naatu” (din filmul Rise, Roar, Revolt, r. S.S. Rajamouli) a fost ales ca fiind Cel mai bun cântec original. Trofeul Cel mai bun sunet merge anul acesta la pelicula Top Gun: Maverick (r. Joseph Kosinski), iar pentru Cele mai bune efecte vizuale a fost premiat Avatar: The Way of Water (r. James Cameron).

Black Panther: Wakanda Forever (r. Ryan Coogler) a cucerit de asemenea un trofeu Oscar, la secțiunea Cel mai bun design de costume.

Gala Oscarurilor a fost prezentată, pentru a treia oară, de Jimmy Kimmel și a fost găzduită de Dolby Theater din Los Angeles.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut