Președintele CJ Cluj vrea o strategie a sportului clujean: ”Sunt echipe din orașe mici cu performanțe în Champions League, de ce nu ar fi la fel și la Cluj?”

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a susținut, marți, o conferință de presă, în cadrul căreia a adus precizări cu privire la comunicatul CJ Cluj de luni, în care o anumită parte a clujenilor a înțeles că șeful județul dorește desființarea uneia dintre echipele orașului, și susținerea alteia, care face performanță de ani de zile.

”Nu ar trebui să fie nicio frământare a suporterilor, pentru că eu am exprimat un gând, o părere, am pus câteva semne de întrebare, pentru că eu nu sunt persoana care să desființez sau să înființez echipe de fotbal, asta în primul rând. În al doilea rând, eu am mai trecut printr-o perioadă din asta, în care atunci când am demolat vechiul stadion am fost amenințat cu moartea, și mi s-a spus că vreau să fac mall acolo și că niciodată n-o să se facă stadion acolo. O parte dintre suporteri s-au și legat atunci cu lanțuri spunând că suntem plătiți de nu știu cine…

Nu mă surprind reacțiile unora dintre cei care au comentat la postarea mea, pentru că sunt obișnuit cu asta. Ce pot eu să vă spun, este că din ceea ce eu am exprimat acolo este că sportul nostru, în general, dar și de perspectivă, este unul de hobby doar, sau poate fi unul de performanță? În ce măsură putem avea două-trei echipe de fotbal, sau mai multe, și să generăm performanță, sau comunitatea clujeană își dorește mai puține echipe care să producă această performanță?

Am văzut niște studii în care peste 80 la sută din cei întrebați și-ar dori mai degrabă echipe mai puține și o performanță mai mare. Există și o categorie a clujenilor care își doresc un sport la nivelul de hobby, chiar dacă nu există performanță. Eu nu am spus acolo că vreau să desființez o echipă sau să înființez alta, nici să desființez una ca să rămână cealaltă. De altfel, se știe că în cariera mea politică am făcut ceva  totuși pentru Cluj, chiar dacă nimeni nu mai recunoaște asta acum. Nu uitați că decizia de demolare a unui stadion mi-a aparținut în totalitate, pentru că toți au fugit atunci de această decizie. Eu mi-am asumat acest lucru și am demolat vechiul stadion și tot atunci am gândit un plan bugetar pentru trei ani pentru a construi noul stadion cu bani integral de la bugetul județului. Și atunci, o parte din cei care m-au criticat atunci și spuneau că ar fi trebuit să fac spitale, școli, grădinițe, și nu un stadion. Din nou am fost înjurat.

Eu mi-aș dori să existe o discuție despre asta, dacă, desigur, există interes pentru așa ceva. Eu nu stabilesc prioritățile oamenilor în ce măsură doresc ei să discute despre sportul clujean, despre țintele lui. Eu doar constat că sunt, în momentul de față, vremuri grele, vremuri dificile. Patronii nu au bani suficienți bani să finanțeze integral echipele, administrațiile publice, de asemenea, nu pot finanța decât o parte din entitățile sportive. Vă dau un exemplu, eu n-am finanțat de la Consiliul Județean echipa CFR Cluj, chit că-s acuzat de cei de la Universitatea că sunt ceferist, și invers, de cei de la CFR ca sunt U-ist. N-am finanțat deloc CFR, care este campioană, dar în schimb am finanțat U Cluj pentru că a existat această posibilitate legală, și am făcut-o. Asta nu înseamnă că eu, într-o abordare publică, nu pot să nu-mi pun întrebarea referitoare la ce își doresc oamenii în legătură cu sportul clujean? Își doresc o echipă performantă de Champions League, sau și-ar dori două echipe performante? Să vedem în ce măsură putem să finanțăm ca și comunitate, dacă mai finanțăm, sau în ce măsură rămâne doar o finanțare privată în totalitate?

În rest, mă bucur că există păreri, pentru scopul pentru care mi-am pus aceste întrebări au fost tocmai pentru a exista o dezbatere, nicidecum pentru a ne certa, sau pentru a ne înjura, pentru că, repet, eu sau consiliul Județean nu avem în competențe să înființăm sau să desființăm echipe. Pe de altă parte, nimeni nu poate lua tradiția istorică a unei echipe, cum nici, pe partea cealaltă, nu-i poate lua nimeni altei echipe trofeele câștigate. Ne dorim să avem o dezbatere sinceră și deschisă, ar fi un pas înainte. Acest lucru l-am spus și în acel comunicat, fără vreo dorință de a deranja pe cineva, sau de a-i ataca pe ceilalți.

Clujenii trebuie să spună ce doresc. ei ar trebui să fie cei care să ne spună dacă doresc să alocăm bani publici pentru sport, dacă da până la ce nivel, de copii sau juniori, dacă da la asociații și fundații sau asociații private. legislația, la fel, trebuie lămurită, iar noi, ca și comunitate, trebuie să ne stabilim niște ținte. Dacă reușim să stabilim ținte mărețe și ne ținem de ele, vom putea să avem și performanță. La fel, dacă comunitatea dorește echipe multe, dar fără performanțe, asta se va întâmpla. dar eu, ca și persoană aleasă, nu pot să nu mă întreb, și să nu întreb oamenii ce-și doresc, chiar dacă simpla întrebare pe care o pui este interpretată diferit, în funcție de interesul celui care o ascultă. Dar, poate că încă nu e momentul pentru o asemenea discuție, poate va fi peste un timp, sau poate că nu se va purta niciodată o asemenea discuție.

Astăzi, de exemplu, nu suntem în măsură nici măcar să luăm în discuție folosirea unei baze sportive în comun, pentru că orgoliile nu ne lasă să facem asta. O echipă nu vrea să joace pe terenul celeilalte, cealaltă nu vrea să se antreneze pe terenul primei i așa mai departe. Până la urmă, această infrastructură pe care, dacă o facem, o facem pentru clujeni. Iar dacă acceptăm ca toate aceste echipe sunt ale clujenilor, atunci măcar hai să deținem această infrastructură pe care o generează o autoritate publică.

Poate că și în sport trebuie să ne stabilim niște priorități, eu vorbesc despre o planificare pe termen mediu și lung pentru sportul clujean. Țintele mari le putem fixa, și în prima fază e vorba despre optimizarea resurselor, atât financiare cât și de infrastructură. Eu astăzi nu pot să aprob niciun meci de fotbal pe Cluj Arena, pentru că se supără cei de la U Cluj, care consideră că e al lor. Și aici, n-am în vedere CFR-ul, pentru că ei nu vor să joace pe acest stadion, ci de alte echipe care doresc să joace aici, de exemplu Unirea Dej. Și atunci, îmi doresc să știu foarte clar ce facem, pentru că să stai și să critici e foarte ușor. Orice decizie pe care aș lua-o, va duce la critici.

Pe de altă parte, sunt atâtea exemple de echipe provenite din orașe mici, de 50.000 de locuitori care au ajuns în finale și semifinale de Champions League, și atunci întreb de ce nu s-ar putea face o asemenea performanță și la Cluj? Nu e imposibil așa ceva.

Și, mai vreau să precizez, că aici nu vorbim doar despre o strategie în fotbal, ci despre întreg sportul clujean, una și pentru celelalte secții unde s-a făcut și se mai poate face performanță în continuare.

Sandu Mureșan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut