Patriciu Achimaș-Cadariu: Cancerul poate fi transformat într-o boală cronică, cu ajutorul tratamentelor personalizate

Deputatul PSD de Cluj, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu – președintele Societății Române de Chirurgie și Ginecologie Oncologică – a participat, alături de alți doi specialiști – prof. univ. dr. Cornelia Nițipir (medic primar oncologie medicală la Spitalul Elias din București) și psiholog dr. Florina Pop (IOCN Cluj-Napoca), la evenimentul organizat de Asociația  de pacienți ”Împreună pentru viață” din cadrul Societății Române de Chirurgie și Ginecologie Oncologică, pentru marcarea Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului ovarian, 8 mai.

Evenimentul a reunit specialiști în domeniu cu paciente și cu persoane apropiate acestora, într-un demers care a împletit sfatul medical cu cel psihologic, dar mai ales cu suportul uman pe care organizatorii și specialiștii au ales să îl ofere celor care au nevoie de susținere și îndrumare.

Întrucât educația medicală este unul dintre obiectivele propuse de Asociația ”Împreună pentru viață”, pe site-ul acesteia a fost postat un ghid ce conține informații despre stadializarea cancerului ovarian și despre tratamentul acestei patologii – „o fișă informativă utilă”, după cum spunea psihologul dr. Florina Pop. Un alt obiectiv al acestei asociații este să construiască „o comunitate suportivă care să ofere grijă autentică, dar și informații medicale și psihologice valide”.

„Nu știm ce rezonanță are sintagma «cancer ovarian» pentru persoanele sănătoase, de regulă una negativă, dar știm că atunci când mai mulți oameni (specialiști, pacienți vindecați sau aflați în cursul tratamentelor) aleg să își petreacă o parte a unei zile de sâmbătă împreună, în mediul virtual, invitându-i să li se alăture pe toți cei interesați, această zi dobândește noi valențe și conotațiile pe care i le putem alătura sunt: grija, speranța și optimismul” – a spus psiholog dr. Florina Pop.

În cadrul evenimentului, intervenția prof. univ. dr. Cornelia Nițipir a inclus descrierea factorilor genetici implicați în această patologie, dar și a factorilor de protecție. A făcut referire la studii științifice validate statistic, afirmând însă că „în viață, statistica nu se aplică, întrucât cancerul este o boală care poate fi înfrântă de organismul nostru”.

Prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu a prezentat, din perspectiva specialistului, specificul intervențiilor chirurgicale în această patologie, descriind într-un mod accesibil în ce constă o „intervenție chirurgicală optimală”. De asemeni, a descris modul în care se îmbină intervenția chirurgicală cu tratamentul de sistem și a arătat ce este „chirurgia de interval”, pe care a descris-o ca pe o „opțiune fezabilă și care trebuie cunoscută de toți cei care practică tratamentul acestei boli”.

„Monitorizarea extrem de complexă a pacientelor cu această patologie se face pentru a identifica din timp recidiva și pentru a da o a doua șansă acestor paciente. Cancerul poate fi transformat într-o boală cronică, cu ajutorul tratamentelor personalizate”, a declarat prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

Conform ultimelor estimări, citate de worldovariancancercoalition.org, până în 2040, numărul femeilor din întreaga lume diagnosticate cu cancer ovarian va crește cu aproape 47%, Rata de supraviețuire în cazul îmbolnăvirii de cancer ovarian este cea mai scăzută dintre toate cancerele ginecologice, din cauza lipsei de conștientizare a simptomelor, a absenţei unui test de depistare precoce și, implicit, a unui diagnostic tardiv.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut