Ce spune IPJ Cluj despre festivitatea UDMR de la Izvorul Crișului

Inspectoratul Poliției Județene Cluj a transmis că la adunarea de la Izvorul Crișului organizată luni, 15 martie, în contextul Zilei maghiarilor de pretutindeni, nu au fost constatate încălcări ale prevederilor legale privind măsurile de prevenire și combatere a virusului Covid-19. Ca argument în acest sens, IPJ Cluj a invocat faptul că Izvorul Crișului se afla sub efectul măsurilor stabilite prin Hotărârea CJSU nr. 31 din data de 12.02.2021, corespunzătoare ratei de incidență anterioare, respectiv 0.68. Asta înseamnă că localitatea era încadrată în cod galben din punct de vedere al infecțiilor cu coronavirus.

„Cu privire la manifestările publice desfășurate la data de 16 martie, începând cu ora 13.00, în localitatea Izvorul Crișului, vă comunicăm următoarele:  În urma analizării ratei de incidență pentru ultimele 14 zile, în localitatea Izvorul Crișului aceasta a crescut până la 4.05 cazuri/1000 de locuitori. Prin Hotărârea CJSU nr. 35 din data de 16 martie 2021, privind stabilirea unor măsuri de diminuare a impactului tipului de risc, în comunele Izvorul Crișului și Tureni unde incidența cumulată este de peste 3/1000 de locuitori, începând cu data de 18 martie 2021 se dispun o serie de măsuri prevăzute la art. 2 din respectiva Hotărâre.

La data de 16 martie a.c., Izvorul Crișului se afla sub efectul măsurilor stabilite prin Hotărârea CJSU nr. 31 din data de 12.02.2021, corespunzătoare ratei de incidență anterioare, respectiv 0.68.

Totodată, la respectiva adunare au participat aproximativ 60 de persoane, nefiind constatate încălcări ale prevederilor legale privind măsurile de prevenire și combatere a virusului Covid-19”, a anunțat IPJ Cluj.

Ce a omis însă Inspectoratul Poliției Județene Cluj este Hotărârea nr. 293 din 10 martie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 martie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 publicată în Monitorul Oficial nr. 245 din 11 martie 2021. Actul normativ spune că se permite, în condiţiile Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată, organizarea de mitinguri şi demonstraţii cu un număr de participanţi de maximum 100 de persoane şi cu respectarea următoarelor măsuri: a) purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toţi participanţii; b) dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spaţiul în care se desfăşoară mitingul sau demonstraţia; c) menţinerea distanţei fizice de minimum 1 metru între participanţi şi asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană acolo unde este posibil; d) dezinfectarea mâinilor persoanelor care distribuie eventuale materiale pe perioada desfăşurării mitingului sau a demonstraţiei; e) aplicarea regulilor de igienă colectivă şi individuală pentru prevenirea contaminării şi limitarea răspândirii virusului SARSCoV-2;

Din imaginile prezentate în spațiul virtual de autoritățile locale din Izvorul Crișului reiese că la manifestare au luate parte peste 100 de persoane, fără să se mențină distanţa fizică de minimum 1 metru între participanţi şi asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană acolo unde este posibil.

Mai mult, Prefectura Cluj a transmis luni, 15 martie, situația privind rata de infectare cu COVID-19 din fiecare unitate clujeană, la Izvorul Crișului acest prag fiind de peste 4,05 la mie. Această informare a ajuns și la Primăria Izvorul Crișului chiar înainte de începerea manifestărilor, iar primarul putea să țină cont de noua situație epidemiologică pentru a nu-i expune la infectarea cu coronavirus pe invitații la manifestarea dedicată zilei de 15 martie. Edilul Bobis Vasile a ignorat total aceste date, preferând discursuri și paradă cu husari călare. Așa că să nu mire pe nimeni că în județul Cluj, zi de zi, sunt confirmate sute de cazuri de infectare cu coronavirus.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut