Document care dovedește cine a fost proprietarul clădirii Facultății de Litere

Făclia de Cluj vă prezintă noi date legate de istoricul clădirii în care își desfășoară activitatea Facultatea de Litere a UBB. Un document oficial în limba maghiară de la începutul secolului XX obținut de ziarul nostru confirmă încă o dată ca întreaga clădire de pe strada Horea din Cluj nu a aparținut Bisericii Romano Catolice ci statului ungar. Prin urmare, dreptul de proprietate asupra imobilului trebuie să-l aibă statul român deoarece în Tratatului de Trianon, bunurile fostului stat ungar au intrat în posesia României.

Parohia Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Cluj-Napoca a acționat în judecată Comisia Specială de Retrocedare a Bunurilor care au aparținut Cultelor religioase pentru a obține sediul de pe strada Horea. Procesul a început la Curtea de Apel Alba-Iulia, iar în urma administrării probelor, instanța a respins solicitarea Parohiei Romano-Catolice „Sf. Mihail”.

Sentința a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, urmând ca în 17 martie să se anunțe soluția definitivă în această cauză care durează de mai bine de cinci ani.

Documentul obținut de Făclia dovedește că imobilul de la numărul 31 de pe actuala stradă Horea din Cluj-Napoca a fost construit pentru a servi Institutului de fete romano-catolic Marianum. Clădirea s-a aflat în proprietatea statului, iar Parohia Romano-Catolică avea doar rol de a întreține edificiul.

„4. Clădirea instituției. Instituția noastră, Marianum are 2 clădiri mari: clădirea principală construită în 1911, azi școală și internatul deschis în anul școlar 1916-1917, acesta din urmă este unul dintre cele mai moderne instituții din țară. Valoarea celor două clădiri e cam 2 milioane de coroană. Clădirile sunt situate în centrul orașului, dar cam departe de drumurile principale, astfel circulația nu afectează învățământul. Legea prevede pentru un gimnaziu cu 8 clase o suprafață de 4000 metri pătrați, Marianum are 4654. Forma clădirii permite stabilirea sălilor de studiu în partea de sud, a sălilor de desen și lucru manual în nord. Lumina este garantată și datorită geamurilor uriașe. Ptr. iluminația artificială folosim curentul electric.

Sistemul de încălzire e centrală. Încăperile din subsol sunt încălzite cu țevi și asigură iarna o temperatură de 21 de grade. Vara în țevi circulă apa rece, temperatura poate fi scăzută la 18 grade. Aerul cald sau rece cu ajutorul ventilatoarelor circulă în canalele construite din beton sub coridoare, și garantează temperatura optimă. Toți cei care urmăresc datele meteorologice știu că Clujul este orașul unde temperatura scade și crește poate în cel mai mare procent iarna și vara. Din acest motiv, proiectantul a prevăzut dotarea fiecărei încăperi cu radiatoare.

Elevii au băi dotate cu vană și duș. Curtea e destul de mare pentru joc și mișcare. Avem un spațiu cam 1500 m.p., vara folosim pentru. tenis, iarna pentru. patinaj. Mobila este nouă și practică, băncile sunt ergonomice. 5. Materiale didactice

Datorită perioadei grele în anul curent au fost achiziționate obiecte ptr. laboratorul de fizică, dar am primit doar parțial cele comandate.

Păstrarea, inventarierea materialelor didactice existente se desfășoară cu mare grijă. O parte a materialelor se află în păstrarea surorilor ordinului, doar biblioteca este gestionată de către Márton István, respectiv laboratorul de desen de către Szinay József și înlocuitorul său, Tóth István.

6. Cheltuieli

Gimnaziul superior de fete rom. cat. Marianum din Cluj este întreținut de către scaunul școlar al parohiei rom cat Cluj. Sursele finaciare sunt asigurate de către scaunul școlar și două fonduri, Szași Stasitzky. Averea instituției Marianum: teren; imobil, clădirile școlii; internatul; valoarea imobilului fondului școlar Stasitzky; valoarea imobilului fondului școlar Szabó.

Cheltuielile mai sunt asigurate din taxele plătite de elevi, subvențiile de stat, astfel profesorii primesc salarii asigurate de întreținător și stat. Profesorii înlouitori au un venit de 1600 k, titularii 2600 k și 900 k ptr. chirie, directurul are venit de 5600 k + 1440 chirie”.

Odată cu încheierea Tratatului de Trianon, bunurile fostului stat ungar au intrat în posesia statului român. Ca urmare, şi bunurile ce se aflau în posesia (cu drept de uzufruct) Bisericii Catolice reveneau statului român.

C. PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut