9 Mai, la Cluj-Napoca

Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Uniunii Europene au fost sărbătorite, duminică, în Piața Unirii din Cluj-Napoca. La eveniment au participat reprezentanți ai administrației locale, politicieni și oficialități civile și militare.

Ziua de 9 Mai a fost marcată cu o slujbă religioasă, discursuri și muzică, manifestările fiind organizate de Prefectura Cluj şi de Primărie.

În discursul său, primarul Emil Boc a vorbit despre însemnătatea zilei de 9 Mai.

„Este o zi frumoasă, precum viitorul Europei, sau cel puțin așa sperăm. Astăzi (n.red duminică) avem o sărbătoare, poate după Ziua Națională a României, această zi este cea mai importantă pentru prezentul și viitorul nostru. 9 Mai este ziua astrală a Europei pentru că în istoria Europei războiul, și nu pacea constituie regula, cu alte cuvinte, în ADN-ul acestui continent confruntarea și nu colaborarea a reprezentat regula de bază, cu excepția ultimilor 76 de ani. În rest, am avut în permanență, conflicte, tensiuni, războaie”, a spus Emil Boc, care a oferit și câteva exemple de eroi, bătălii și lupte fără de care evoluția istoriei Europei nu ar fi fost posibilă.

„Se pune întrebarea: de ce avem noi nevoie? Avem nevoie de colaborare, avem nevoie de Uniunea Europeană. Pentru asta trebuie ca fiecare dintre noi să facem tot ce ne stă în putință să consolidăm identitatea europeană. Sunt mândru că sunt transilvănean, sunt mândru că sunt român, sunt mândru că sunt european. Această triplă identitate trebuie să fie parte a vieții noastre, iar cel mai greu lucru pe care trebuie să îl construim în continuare este să îmbunătățim acceptarea celuilalt. Fără acest lucru, Europa nu va dăinui, trebuie să ne acceptăm așa cum suntem, românii cu maghiarii, nemții cu francezii, italienii cu spaniolii, danezii cu suedezii, tot prin colaborare, iar acești 70 de ani ne-au dovedit că se poate” , a mai spus primarul.

De asemenea, Emil Boc a subliniat încă o dată importanța educației, și implicit a culturii într-o societate, despre care a spus că reprezintă cheia împotriva ignoranței, intoleranței, arbitrariului și violenței.

Primarul a mai punctat că în momentul de față este nevoie de coeziune și a dat mai multe exemple de proiecte implementate la Cluj sau în derulare, prin fonduri europene.

„Uniunea Europeană este ca un ceas, dacă o rotiță nu funcționează, ceasul nu merge bine, de aceea cred că noi în primul rând avem de lucru la noi acasă, iar Europa este întotdeauna pentru noi, pentru a ne sprijini”, a completat Emil Boc.

El a transmis și un mesaj generațiilor mai tinere și anume să nu considere totul ca un dat pentru totdeauna: „Cum spunea un celebru filosof, pentru a menține democrația, avem nevoie de eroi obișnuiți în fiecare zi, iar acei eroi suntem fiecare dintre noi, prin ceea ce facem ca această Europă să dăinuie”.

La rândul său, prefectul județului Cluj, Tasnadi Istvan Szilard, a vorbit despre valorile care ar trebui să ne ghideze în prezent.

„După cum afirma Robert Schuman, în 9 Mai 1950, Europa nu se clădește dintr-o dată, ci este un proces treptat, care va produce o solidaritate de facto a țărilor, ce aspiră la democrație și libertate. În anii ce au urmat Celui de al Doilea Război Mondial, unitatea europeană a presupus încă de la început o atenție deosebită pentru asigurarea unui trai mai bun și a condus la o stabilitate socială, economică și politică propice dezvoltării. Odată cu integrarea din 2007, am simțit și noi mult mai profund efectele acestor valori și am făcut pași uriași în ce privește evoluția spre o viață mai bună. Astăzi, în contextul greutăților generate de pandemia de Covid-19 este momentul să ne întoarcem cu toții către valorile care au stat la baza construcției europene: libertate, egalitate, democrație, stat de drept, drepturile omului și demnitate umană. Pentru aceasta este nevoie să fim mai atenți în a promova stabilitatea socială și climatul multietnic, în asigurarea unui sistem de sănătate și învățământ performant, concomitent cu dezvoltarea infrastructurii și economiei performante. Menirea nostră ca popor este una eminamente legată de Europa, iar Ziua Europei trebuie să fie un moment de reflecție și de sărbătoare pentru noi toți”, a spus prefectul.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut