37 de motive pentru strămutarea dosarului primarului din Baia Mare

Primarul municipiului Baia Mare solicită strămutarea procesului de la Curtea de Apel Cluj în care este judecat pentru fapte de corupție.

Instanța de de apel clujeană ar trebui să se pronunțe în 24 noiembrie în acțiunea de apel formulată de edil, însă apărarea cere judecarea dosarului la altă instanță pentru a se asigura înlăturarea oricăror suspiciuni în administrarea actului de justiție.

În acțiunea depusă la Curtea de Apel Cluj, Cătălin Cherecheș a prezentat prin apărătorii săi nu mai puțin de 37 de motive care impun strămutarea cauzei.

„Față de cererea anterioară de strămutare, respinsă cu opinie separată în data de 17 octombrie 2023 de către Înalta Curte de Casație și Justiție (Dosar nr. 2355/1/2023), au apărut elemente noi, cu un impact major asupra imparțialității judecătorilor din cadrul Curții de Apel Cluj, care impun în mod categoric admiterea prezentei cereri de strămutare”, se arată în acțiune.

Totodată, apărarea ține să sublinieze că nu există niciun risc privind intervenția prescripției răspunderii penale în această cauză deoarece termenul se împlinește în data de 26 iunie 2024 ( mai mult de 7 luni de zile), având în vedere data la care se pretinde că s-a epuizat infracțiunea (26 aprilie 2016), la care se adaugă cele 2 luni de zile de suspendare a acestui dosar pe perioada celor 2 luni de pandemie (suspendarea dosarului a fost dispusă în mod expres de către Tribunalul Cluj).

Printre argumentele aduse în vederea strămutării cauzei se numără existența unei suspiciuni rezonabile că imparțialitatea judecătorilor Curții de Apel Cluj este afectată atât datorită împrejurărilor cauzei, dar și calității părților.

„În data de 8 noiembrie 2023, Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj, a organizat un flagrant în urma căruia au fost reținuți și ulterior arestați preventiv pentru o perioadă de 30 de zile, socrii inculpatului Cherecheș Cătălin, acuzația fiind de dare de mită, respectiv complicitate la dare de mită, constând în aceea că s-ar fi oferit, prin intermediul mamei magistratului, sume de bani unuia dintre judecătorii care urmau să pronunțe soluția în apelul inculpatului Cherecheș Cătălin, pentru pronunțarea unei soluții favorabile; În aceeași zi a fost percheziționată mașina soției inculpatului Cherecheș Cătălin și ulterior s-ar fi dispus extinderea urmăririi penale față de aceasta; Dosarul nr. 113/P/2023 al DNA Cluj a fost format ca urmare a formulării unui denunț în data de 5 noiembrie 2023 de către doamna judecător Fărcaș – Hîngan Gerogiana Rodica împreună cu mama acesteia Fărcaș – Hîngan Rodica; Atât doamna judecător, cât și mama acesteia ar fi fost audiate ca și martori denunțători și au colaborat cu DNA Cluj în vederea organizării flagrantului din data de 8 noiembrie 2023, inclusiv prin punerea la dispoziție de tehnică de înregistrare din partea DNA Cluj. Doamna judecător Fărcaș – Hîngan Gerogiana Rodica face parte din completul de judecată de apel din cadrul Curții de Apel Cluj care urmează să soluționeze dosarul penal nr. 2537/117/2017, dosar a cărui strămutare o solicităm. Dosarul penal nr. 113/P/2023 al DNA Cluj în care a fost organizat flagrantul este instrumentat de către domnul procuror IONUȚ VASILE, exact procurorul care a emis rechizitoriul în dosarul a cărui strămutare o solicităm”, argumentează apărarea lui Cătălin Cherecheș.

În acțiunea prin care se cere strămutarea se mai arată că din informațiile apărute în mass-media rezultă că DNA Cluj a făcut o ”echipă” bună cu „doamna magistrat Fărcaș – Hîngan Georgiana Rodica și mama acesteia pentru probarea pretinsei infracțiuni de corupție și pentru realizarea flagrantului. „Întrebarea inculpatului Cherecheș Cătălin, dar și a oricărui observator obiectiv este dacă doamna magistrat Fărcaș – Hîngan Georgiana Rodica va încerca să se ”revanșeze” față de DNA Cluj prin pronunțarea unei hotărâri definitive de condamnare a inculpatului Cherecheș Cătălin, pentru a se putea delimita astfel total atât doamna magistrat, cât și mama acesteia de pretinsa infracțiune de corupție; Din comunicatul de presă al DNA Cluj rezultă că mama judecătoarei ar fi început să negocieze cu soacra inculpatului încă din data de 25 octombrie 2023 pentru influențarea fiicei sale ca, în schimbul primirii unor sume de bani sau alte foloase, să pronunțe o soluție favorabilă inculpatului în apel, denunțul fiind înregistrat abia după 12 zile de la începerea negocierilor, respectiv în data de 5 noiembrie 2023 (zi de duminică). Este inexplicabil de ce pretinsa infracțiune de corupție nu a fost denunțată imediat, respectiv în data de 25 octombrie 2023, ci abia după 12 zile, respectiv în data de 5 noiembrie 2023 (zi de duminică), timp în care putem presupune că au existat mai multe întâlniri și discuții; Este inexplicabil de ce ar fi exonerată de o eventuală răspundere penală mama judecătoarei, atribuindu-i-se doar statutul de martor denunțător în condițiile în care în cauză, raportat la starea de fapt expusă chiar de către DNA Cluj, rezultă că am fi în prezența unor infracțiuni de trafic de influență din partea mamei judecătoarei sau de complicitate la luare de mită; Este inexplicabil de ce ar fi fost exonerată de răspundere penală mama judecătoarei de la Curtea de Apel Cluj care urmează să pronunțe soluția în apel în dosarul a cărui strămutare o cerem, în situația în care aceasta ar fi primit efectiv anterior denunțului (5 noiembrie 2023) anumite foloase pentru a interveni și a-și folosi influența asupra fiicei sale, magistrat în cadrul Curții de Apel Cluj, foloase pe care se pare că le-a predat ulterior formulării denunțului la DNA Cluj”, mai precizează apărătorii edilului.

S.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut