31 mai – Ziua Mondială Fără Tutun

Fumatul este responsabil pentru 8 milioane de decese anual. Studiile efectuate în perioada pandemiei COVID-19 au demonstrat că persoanele care fumează au o predispoziție mai mare decât nefumătorii de a dezvolta simptome mai severe de COVID-19 – atenționează Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Cluj, într-un mesaj transmis de Ziua Mondială Fără Tutun.

În fiecare an, la data de 31 mai, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) lansează campania de marcare a Zilei Mondiale Fără Tutun,  pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile de sănătate asociate fumatului, 2021 fiind anul în care mesajul campaniei constă în angajamentul de renunțare la fumat. Din 2019 până în prezent, și în strânsă legătură cu pandemia COVID-19, milioane de fumători au conștientizat importanța sănătății și riscurile la care se expun prin consumul de tutun.

Reprezentanții CPECA Cluj, din cadrul Agenției Naționale Antidrog (ANA), desfășoară, și în acest an, la nivel local, activități de informare, educare si conștientizare cu privire la efectele nocive ale consumului de tutun. De asemeni, în acest an, pentru marcarea Zilei Mondiale fără Tutun, ANA s-a alăturat campaniei de sănătate și prevenție „Renunți și câștigi”, inițiată de Uniunea de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj și direcțiile de sănătate publică județene. Campania constă în derularea unui concurs de renunțare la fumat, desfășurat pe o perioadă de 6 săptămâni, timp în care participanții primesc consiliere psihologică gratuită și sunt informați cu privire la efectele negative ale consumului de tutun asupra sănătății. Ultima zi de înscriere a participanților, pe site-ul https://renuntisicastigi.ro, este 31 mai, iar în intervalul 1 iunie – 12 iulie, persoanele participante la concurs trebuie să renunțe la fumat. Marele premiu, pus la dispoziție de inițiator, constă într-o excursie în valoare de 1200 euro.

Renunțarea la fumat are o sumedenie de beneficii, câteva dintre acestea fiind evidențiate și în mesajul CPECA Cluj:

„În 20 de minute din momentul în care se renunță la fumat scade tensiunea arterială și ritmul bătăilor inimii • în 12 ore scade nivelul monoxidului de carbon • de la 2 la 12 săptămâni se îmbunătățește circulația arterială și crește capacitatea pulmonară • de la 1 la 9 luni se îmbunătățește capacitatea respiratorie și tusea tabagică se diminuează • într-un an riscul de boală coronariană se reduce la jumătate • între 5 și 15 ani de la renunțarea la fumat, riscul de infarct este egal cu al unui nefumător • în 10 ani scade riscul de cancer pulmonar, esofagian etc • în 15 ani riscul de boală coronariană este identic cu al unui nefumător • crește speranța de viață odată cu renunțarea la fumat • persoanele care au suferit un infarct reduc cu 50% șansele de a mai avea încă unul dacă renunță la fumat •         renunțarea la fumat crește fertilitatea și reduce riscul nașterii premature”.

Așadar, succes celor care și-au propus să facă „pasul cel mare”, în ton cu motto-ul campaniei de anul acesta – „De azi, mă las de fumat!”.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut