30 de ani de arhierie

  Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Piaţa „Avram Iancu” s-a dovedit neîncăpător pentru cei care au ţinut să participe la aniversarea a 30 de ani de la hirotonia întru arhiereu a Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Evenimentul a avut loc luni seară şi s-a înscris în cadrul „Serilor culturale” ale Muzeului Mitropoliei. Nu mai puţin de şapte ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române şi îi amintim în acest sens pe ÎPS Timotei (Episcopul Aradului), PS Andrei (Episcopul Covasnei şi Harghitei), PS Macarie Drăgoi (Episcopul ortodox român al Europei de Nord), PS Benedict Bistriţeanul (Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului), PS Petroniu (Episcopul Sălajului) şi PS Timotei Sătmăreanul (Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului), distinşi profesori (Îi amintim pe prof. univ. dr. Ioan Bolovan / prorectorul UBB Cluj/Napoca, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă / președintele Senatului UBB, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu / decanul Facultății de Teologie Ortodoxă Cluj/Napoca, oameni de cultură, teologi, studenţi, masteranzi şi doctoranzi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au fost martori ai evenimentului, prezentat de Părintele Bogdan Ivanov, consilier cultural al Arhiepiscopiei Clujului. Cu acest prilej a fost lansat volumul „Crăciunul şi paştile aduc bucuriile”, al cărui semnatar este chiar ÎPS Părinte Andrei. Apărut la Editura „Renaşterea”, volumul reuneşte pastoralele ÎPS Părinte Andrei, adresate credincioşilor pe parcursul celor 30 de ani de arhierie.
Despre volum au vorbit academicianul Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române şi rector al Universităţii „Babeş-Bolyai”, cunoscutul actor şi om de cultură Dorel Vişan şi părintele Liviu Vidican Manci (directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, cadru didactic în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, catedra de Omiletică şi Catehetică). ÎPS Timotei al Aradului le-a împărtăşit celor prezenţi amintiri legate de ziua în care, în urmă cu 30 de ani, ÎPS Părinte Andrei a fost hirotonit arhiereu. Atmosfera a fost întreţinută de intervenţiile ale pianistului Mihai Diaconescu, care le-a oferit celor prezenţi trei popasuri muzicale din Franz Liszt, Frederich Chopin şi Paul Constantinescu. Pianistul Mihai Diaconescu a trăit multă vreme în Finlanda, la Helsinki. Acesta s-a născut la Craiova, dar a studiat pianul la Cluj-Napoca. A performat pe mari scene ale lumii şi amintesc doar câteva: filarmonica din Munchen, Teatro Bibiena din Mantova sau Kleiner Konzertsaal din Gasteig. La finalul evenimentului, cei prezenți au primit un exemplar din volumul ÎPS Părinte Andrei, cu un autograf din partea distinsului și neobositului ierarh.

Născut la 24 ianuarie 1949, în Oarța de Sus, județul Maramureș, ÎPS Părinte Andrei a fost hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, la 25 februarie 1990, în Catedrala Ortodoxă din municipiu. În 4 martie același an a fost numit episcop-locotenent al Episcopiei Alba Iuliei, iar din luna iunie a devenit episcop titular. În 16 iulie 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop. În 18 martie 2011, ÎPS Părinte Andrei a fost ales, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în scaunul vacant de arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, fiind instalat de către patriarhul Daniel, la data de 25 martie, de praznicul Bunei Vestiri, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. După reorganizarea administrativ-bisericească din Transilvania, este mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului (Ardealul de Nord), respectiv al celei de a doua mitropolii ardelene, având reședința mitropolitană la Cluj-Napoca.

Cristian FOCŞANU (Foto: Darius Echim)

Mai aproape DE Hristos
După Înaltpreasfinţia Sa Mitropolit Andrei Andreicuţ

Când suntem mai aproape de Hristos,
Îi înţelegem jertfa, răstignirea,
Golgota, când şi-a dus crucea de jos,
Să ne aducă nouă mântuirea!

Aproape de Hristos mă simt şi-L chem
Şi cât trăiesc Îl simt că-I lângă mine,
Că doar prin sacrificiul Lui suprem
A înviat şi ştiu că iară vine

În El crezând, ne vindecăm de toate,
Suntem curaţi, mai toleranţi, mai buni,
Ne bucurăm de această libertate,
Păstrând credinţa noastră de străbuni!

Să fim toţi mai aproape de Isus,
Biserica ne-aşteaptă, dragii mei,
Să ne rugăm precum a scris şi-a spus
ÎNALTPREASFINŢIA SA ANDREI!

Articole din aceeasi categorie