1 iunie: Relaxare şi nu prea

Vă prezentăm măsuri de relaxare începând cu 1 iunie, prevăzute de Hotărârea nr. 26 din 28 mai 2020 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.


Potrivit Hotărârii nr. 26, din 1 iunie se permit:
* organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive în aer liber, fără spectatori, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară.
* organizarea şi desfăşurarea în bazine acoperite sau în aer liber, a pregătirii fizice a sportivilor profesionişti şi a competiţiilor sportive, fără spectatori, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară.
* desfăşurarea, de sportivii profesionişti, a pregătirii fizice în spaţii închise, cu respectarea regulilor de distanţare între participanţi.
* organizarea şi desfăşurarea spectacolelor, concertelor, altor evenimente culturale în aer liber, precum şi a festivalurilor publice şi private, cu participarea a maxim 500 de spectatori cu locuri pe scaune aflate la distanţă de minimum 2 metri, unul faţă de celălalt, purtarea măştii de protecţie şi respectarea măsurilor de protecţie.
* prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 4 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite.
* accesul persoanelor pe plaje, doar cu asigurarea obligatorie de şezlonguri pentru fiecare dintre persoanele prezente, asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între şezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite.
Transportul feroviar şi rutier internaţional:
* reluarea transportului feroviar internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de operatorii de transport din şi către România.
* reluarea transportului rutier internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele.

Circulaţia persoanelor:

* se ridică restricţiile / interdicţiile privind deplasarea persoanelor în afara localităţii / zonei metropolitane.

Restricţii
Celelalte măsuri de restricţie, prevăzute de HG 394/2020 şi Legea 55/2020, care nu au făcut obiectul relaxării, se menţin şi după 1 iunie, astfel:
* obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.
* măsura carantinării / izolării la locaţia declarată de persoana în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia, pentru toate persoanele care vin în România din străinătate; sunt exceptaţi de la carantinare / izolare: conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea peste 2,4 tone, membri ai Parlamentului European, parlamentari şi personal aparţinând sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, piloţii de aeronave şi personalul navigant etc.
* interdicţia privind evenimentele private în spaţii închise, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a maxim 8 persoane şi cu respectarea regulilor de distanţare socială.
* suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici din aviaţie spre Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Franţa, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii şi Turcia, şi din aceste ţări către România pentru toate aeroporturile din România.
* suspendarea activităţilor de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în mall-uri.
* obligaţia instituţiilor şi a operatorilor economici de a asigura, la intrarea în sediu, obligatoriu, triajul epidemiologic şi dezinfectarea mâinilor.
* suspendaarea activităţii operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţii închise în următoarele domenii: jocuri de noroc, activităţi de fitness, activităţi în piscine, activităţi de tratament balnear, locuri de joacă şi săli de jocuri.
* suspendarea temporară a cursurilor / activităţilor din toate unităţile antepreşcolare şi din toate unităţile şi instituţiile de învăţământ până la finalul anului şcolar / universitar, cu excepţia pregătirii pentru examenele elevilor din clasele terminale.

Articole din aceeasi categorie