1 Decembrie – sărbătorit cum se cuvine și în comunele județului

  Ziua Națională a României a fost sărbătorită cum se cuvine atât în municipii, orașe, comune și chiar în multe sate din județul nostru.
Un tur de orizont prin câteva zone geografice ne-a dat adevărata dimensiune a trăirilor miilor de participanți la aceste manifestări de suflet închinate celor 101 ani de la Marea Unire consfințită la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918.
Peste tot în centrele administrative au fost arborate drapelele tricolore, au fost aprinse luminile de sărbătoare, iar tinerii și vârstnicii din foarte multe localități au îmbrăcat costume populare tradiționale, au participat la spectacole cultural – artistice, care au debutat cu intonarea Imnului național și cântece patriotice, populare și jocuri tradiționale. Prin grija multor administrații publice locale s-a servit tradiționala fasole cu ciolan și cârnați, iar vinul fiert a atenuat temperatura scăzută a debutului iernii.
Asemenea frumoase și apreciate întâmplări de mare sărbătoare națională au trăit și locuitorii viguroasei localități Gilău, unde în acordurile imnului național s-au depus coroane de flori la Monumentul Unirii din Gilău și Someșul Rece, iar preoții au săvârșit câte un Te Deum pentru pomenirea faptelor de luptă și suflatele celor căzuți pentru libertate și unitate națională.
Tot aici, ansamblurile folclorice Cununița și Cununa Apusenilor au prezentat frumoase dansuri populare, iar soliștii vocali: Ionuț Langa, Raluca Pașcalău și Lavinia Mariș, au prezentat cele mai frumoase piese din repertoriul lor.
La Mărișel, programul acestei importante zile a fost suplimentat cu foc de artificii și un mare foc de tabără, lângă care participanții la eveniment au servit gogoși și au ciocnit pahare cu vin fiert.
Locuitorii din frumoasa comună montană, Băișoara, după ce au ieșit de la slujba Sfintei Liturghii, s-au deplasat la monumentul eroilor unde s-a intonat Imnul României, primarul interimar, Liviu Ghib, a evocat actul Unirii de la 1 Decembrie 1918, preoții au ținut slujba religioasă, iar preotul Ioan Mija a interpretat cântece patriotice în timp ce instituțiile publice din comună au depus coroane de flori la monumentul eroilor.
La Căminul cultural s-a servit o masă comună cu mâncări tradiționale, țuică, vin, apă, sucuri și cozonac, iar elevii școlii gimnaziale Băișoara au interpretat piesa ,,În căutarea unui erou – Ioan Arion’’ și au prezentat colinzi alături de preotul Ioan Mija și solista Lorena Hideg.
În zona Arieșului, reținem slujbele religioase și depunerile de coroane de flori la monumentele eroilor din Luna, Luncani și Gligorești, cuvântarea primarului Aurel Giurgiu privind marele eveniment trăit de România la 1 Decembrie 1918, iar la orele 11, localnicii au servit un pahar de vin și au urmărit demonstrația aeriană a avioanelor de luptă de la Flotila Luna.
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie