Războiul din Ucraina

France Presse

Ministrul german de externe Heiko Maas a anunţat o reuniune pe 11 iunie la Berlin cu omologii săi ucrainean, rus şi francez pentru a relansa procesul de pace în estul separatist prorus al Ucrainei.

“În ultimele săptămâni, în timpul discuţiilor cu miniştrii de externe ai Ucrainei, Franţei şi Rusiei, ne-am străduit să organizăm din nou o întâlnire în format Normandia la nivelul miniştrilor de externe”, a explicat Heiko Maas într-o deplasare cu omologul său ucrainean Pavlo Klimkin la Mariupol, aproape de linia frontului în estul Ucrainei.

“Mă bucur că (…) ne reîntâlnim din nou pe 11 iunie la Berlin pentru a discuta despre evoluţia viitoare a Ucrainei şi procesul de la Minsk”, a adăugat el, potrivit comentariilor sale transmise de diplomaţia germană.

Procesul de pace în Ucraina pare a fi blocat şi astfel de întâlniri numite “în format Normandia” – la care participă, în afară de Ucraina şi Rusia, ca organizatori ai acestor negocieri Germania şi Franţa – au devenit tot mai rare.

Un conflict de patru ani în această fostă republică sovietică între forţele guvernamentale şi separatiştii proruşi a făcut peste 10.000 de morţi.

Kievul şi occidentalii acuză Rusia că îi sprijină militar pe rebeli, acuzaţii respinse de Moscova în ciuda unor numeroase publicări despre prezenţa armelor sale şi a militarilor ruşi în estul Ucrainei.

De la acordurile de la Minsk din februarie 2015, instaurarea mai multor armistiţii succesive a redus nivelul violenţelor dar nu a pus capăt definitiv vărsării de sânge.

Articole din aceeasi categorie