[Ne]văzutul, retrospectiva unei călătorii prin lumină

Expoziția artistului vizual Andrei Budescu, ce prezintă publicului o perspectivă modernă, sub forma unei instalații multimedia site-specific, se apropie de final. Dacă de la inaugurare diferite categorii de public au avut ocazia să descopere îndeaproape creațiile și chiar să experimenteze ei înșiși diverse tehnici artistice, organizatorii valorifică din plin perioada care a mai rămas până la închidere și ne surprind cu două manifestări demne de toată atenția.

Conceptul pe care artistul ni-l dezvăluie în proiectul de față este tot mai des întâlnit în muzeele occidentale. Ideea conectării elementelor arhitecturale oferite de spațiul instituției muzeale și a unor exponate iconice din patrimoniul acesteia cu instalații avansate ale prezentului, prin intermediul unei viziuni creatoare remarcabile și a suportului tehnic din zilele noastre (îi amintesc aici pe Dan Tămaş și Sebastian Zanga), are menirea, așa cum deopotrivă autorul (Andrei Budescu) și curatorul (Alexandra Sârbu, inițiatorul proiectului) au ținut să sublinieze, de a revigora colecții clasice extrem de valoroase, readucându-le în fața noastră într-o lumină nouă, chiar frapantă de-a dreptul.

Pe parcursul perioadei de vizitare (20-30 aprilie a.c.), au existat o serie de evenimente cu scopul de apropia și a iniția publicul în acest tip de artă contemporană. În mod excepțional, Muzeul de Artă și-a deschis porțile pentru această expoziție în zilele de luni și marți, 24 și 25 aprilie, între orele 10-16, vizita realizându-se gratuit și fiind completată de așa-numitele artist & curator talks.

Miercuri, 26 aprilie, timp de aproximativ două ore, intervenţia site-specific a artistului Andrei Budescu a prilejuit un workshop de fotografie destinat studenţilor Departamentului de Foto-Video şi Procesare Computerizată a Imaginii (FVPCI) din cadrul Universităţii de Artă şi Design (UAD), anul II, nivel licenţă, coordonator lect. univ. dr. Alexandru Rădulescu.

Ulterior, joi, 27 aprilie, începând cu ora 11:30, studenţii de anul I și II din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie, Universitatea „Babeş-Bolyai”, specializarea „Istoria Artei”, însoţiţi de lect. univ. dr. Voica Puşcaşiu, s-au bucurat, pe lângă experiența individuală în cadrul expoziției, de întâlnirea cu muzeograful Alexandra Sârbu, beneficiind, astfel, de o înțelegere sporită a mesajului din spatele practicii artistice care a stat la baza creației lui Andrei Budescu.

În marja încheierii expoziției găzduite de muzeul clujean, o primă manifestare anunțată asupra căreia ne vom opri este cea de vineri, 28 aprilie, când, începând cu ora 18, va avea loc finisajul expoziției, în prezența artistului și a curatorului.

Mai mult, sâmbătă, 29 aprilie, între orele 10:00-12:00, Muzeul de Artă lansează publicului invitația la un eveniment complex, în care artele vizuale și arta coregrafică vor interfera cu generozitate. Este vorba despre un workshop de dans contemporan, bazat pe improvizație ghidată, destinat unui grup de elevi de la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” din Cluj-Napoca, coordonați de expert și profesor de dans contemporan, Loredana Crăciun, în colaborare cu muzeograf Alexandra Sârbu.

Data nu a fost aleasă întâmplător. 29 aprilie este Ziua Internațională a Dansului. La fel cum expoziția ne deschide un unghi interesant din care să privim arta autohtonă, prestația tinerilor dansatori va fi pusă, de asemenea, în relație directă cu detaliile de arhitectură barocă ale Palatului Bánffy și operele de artă originale regăsite în patrimoniul „Galeriei Naționale” a Muzeului de Artă din Cluj.

Andrei Budescu (n. 1 ianuarie 1982, Iaşi) este artist vizual, conferenţiar universitar doctor, director al Departamentului Foto-Video-Procesare Computerizată a Imaginii din cadrul Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca în perioada octombrie 2018 – februarie 2023, decan al Facultăţii de Arte Plastice (din martie 2023), membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Cluj.

Este absolvent al Facultății de Arte Plastice din cadrul UAD Cluj, nivel licență, master și doctorat (cu teza „Actualitatea fotografiei vechi şi noi în artele plastice contemporane”, coordonator ştiinţific: prof. univ. dr. Radu Călin Solovăstru). De asemenea, a desfășurat stagii de perfecționare în Franța și Belgia și a participat la numeroase simpozioane şi conferinţe de specialitate, rezidenţe artistice şi workshop-uri atât în țară cât și în străinătate (Austria, Franţa, Belgia, Turcia, India şi SUA).

Portofoliul său artistic cuprinde multiple expoziții individuale și de grup în România și peste hotare, amintesc câteva titluri sonore: Vernacular Memory (2020), Geometria Ecoului, Made in Romania (2015), Neo Retro. De asemenea, premii importante, printre care: Premiul I la Salonul de fotografie, organizat de Centro Sperimentale di Fotografia, Prato, Italia, în colaborare cu Casa de Cultură a Studenţilor, Cluj-Napoca, Premiul II la Concursul Chiva Regal, Photo Magazine, Bucureşti (2007).

Iulia GHIDIU

Foto Andrei Budescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut