În loc de rântaş…

… Gabriela Firea gândeşte. Adânc. Blonda din fruntea cumanilor capitalei vrea să facă. Şi să dreagă. Cu mâna altora, desigur.

Asemenea marelui gânditor Pacepa, care crede (???) că alegerea preşedintelui Trump nu are nici o legătură cu Rusia, şi Gabriela crede că în Firea lucrurilor e să te legi la cap.

Taman atunci când nu doare!

Bi… lanţul cu două verigi, prezentat la 1 an de stăpânire a Capitalei leagă numele vestitei primăriţe de o iniţiativă mai mult decât păguboasă: ea, femeia de fier forjat prin cele antene, doreşte să înfiinţeze grădini de legume şi zarzavaturi pe lîngă grădiniţe şi şcoli. Are şi o motivaţie pucistă: cantinele şcolare trebuie aprovizionate, aşa că…

Restu-i bla, bla, bla… Dar proiectul a prins contur, Ministerul Agriculturii e băgat şi el până la… legumă, iar acţiunea se derulează cu viteza cu care bilele albe şi negre s-au rostogolit prin faţa mustăţii rău-prevestitoare a şefului firii pesediste.

Deci:

Ce ar fi rău în a înfiinţa grădini de legume şi zarzavaturi? În principiu, ideea ar putea prinde, cu toate că aminteşte de alte şi alte iniţiative în care, cândva, la oraş, se cerea cultivarea de plante medicinale, bumbac etc., pe când la sate se băgau militari pentru a scoate producţii superioare la hectarul de porumb, lucernă, etc.

Nu-i deloc în Firea lucrurilor să faci agricultură cu asfaltofagii ţării! Să-i pui, adică, pe cei mici, să rânească un sol de-a dreptul destinat altor scopuri. Să le fixezi şi grafice de realizări, dacă se poate. Să-i pui la întrecerea… capitalistă pentru depăşirea, nu-i aşa!, a sarcinilor de plan. Şi, în loc să se joace sau, pur şi simplu, să înveţe, să se gândească la praşila a II-a, munca între ferestrele dintre ploi, cărat bălegar (eventual de la Primăria Capitalei) ş.a.m.d. Dar, în mintea pusă pe tocuri-cui a Gabrielei promteriste, construcţia de cuburi şi lego trebuie înlocuite cu păstârnacul şi gulia; în loc de manuale alternative, în care să se regăsească nu numai Esca, ci şi Pistolul lu’ Gina şi celulita lu’ Sexy Brăileanca, elevul să producă pătrunjel şi rostopască. Sau mă înşel?

Poate că doamna de la Capitala Bacăului s-a gândit ca personalul din grădiniţe şi şcoli să producă vestitele legume zarzavagite ale viitoarelor cantine, nu?!!!! Că tot au promisiuni de bani mulţi la salariul dublat. O şi văd pe doamna învăţătoare, la braţ cu domnişoara educatoare venind la orele 5 ale dimineţii pentru udat, cărat paie, reparat solarii, picurat îngrăşăminte complexe… Şi numai pe urmă să predea din marea ştiinţă a lumii sau să se joace cu odraslele celor care i-au trimis aici spre educaţia minţii, în primul rând.

Ştim că nici la Litere, nici la Academia de ştiinţe economice nu se învaţă lucruri practice. Dar doamna ar trebui să ştie, de la mămica ei, că în Firea lucrurilor e ca la grădiniţă să te joci, la şcoală să înveţi, iar pentru grădina de legume şi cantina care este există alte variante. Spre exemplu să-i plăteşti în aşa fel pe aceia care ştiu să facă treaba asta, încât să o facă bine, la un preţ competitiv şi cu multă ştiinţă de carte.

Altfel… copiii vor mânca talmeş, iar personalul din grădiniţe şi şcoli – balmeş. Cu fâx la borcan şi mâx în aspic.

Radu VIDA

Articole din aceeasi categorie

One Response to În loc de rântaş…

  1. ingrijorat

    Sau fufele inbucurestenite sa se intoarca la meseria de baza de unde psd le-a rapit. In moldova lor natala cu o nuia intre dinti sa invete a silabisi ara are mure.