Svastica a reapărut pe zidurile din Cluj-Napoca

O svastică de aproximativ un metru în diametru a fost desenată pe peretele dinspre stradă al unei clădiri aflate pe una dintre cele mai circulate artere din Cluj-Napoca. Simbolul nazist poate fi văzut pe imobilul cu numărul 27 de pe Calea Turzii, situat visavi de sediul Universității Sapientia.

În ciuda faptului că imaginea a apărut de mai multe zile, până acum nu s-a făcut nimic pentru înlăturarea acesteia și identificarea autorilor.

În urmă cu două săptămâni, un clujean a sesizat faptul că o astfel de imagine a apărut pe o clădire situată în sensul giratoriu care leagă strada Coposu cu strada Tăietura Turcului şi Calea Baciului.

Precizăm că anul trecut, Simbolul svasticii a fost desenat pe mai multe blocuri, garaje şi pe un panou de dintr-un loc de joacă din cartierul Gruia.

Deși poliția a făcut demersuri pentru a identifica autorii, până acum nu s-a reușit prinderea făptașilor. Cei care apelează la astfel de gesturi intră sub incidența Legii nr. 107/2006 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.

După 1940, Nord-Vestul Ardealului a sângerat dureros. Dictatul de la Viena, semnat la 30 august 1940, a creat cadrul pentru ca autorităţile horthyste să comită atrocităţi inimaginabile pe teritoriul care a ajuns sub controlul lor. Sute de mii de persoane au fost exterminate pentru simplul fapt că erau de origine evreiască. Rănile de atunci continuă să sângereze şi acum, în timp ce unele cercuri naţionalist – şovine maghiare fac eforturi disperate pentru a-i reabilita pe cei pe care au pus la cale ori au săvârşit atrocităţile de atunci. Furia horthystă a lovit din plin evreii din judeţul Cluj. Comunitatea de evrei din oraşul Cluj nu a fost ocolită de politica de exterminare a statului ungar. Aproximativ 17.000 de evrei clujeni au fost deportați de horthysti şi apoi de regimul Ferenc Szálasi în lagãrele de exterminare.

Cu toate acestea, minți bolnave încearcă și acum să alimenteze reacții antisemite.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut