Ziua porților deschise la castelul Bánffy din Borșa

După exemplul renumitului castel Bánffy din Bonțida, duminică, 19 septembrie 2021 are loc, de la ora 12:00, Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy din Borșa.

Clădirea, care până nu demult a funcționat ca sanatoriu, nefiind posibilă vizitarea, în acest sfârșit de săptămână se va deschide publicului, iar monumentul istoric va fi prezentat celor prezenți cu ocazia vizitelor ghidate. Tot cu acest prilej, în curtea castelului va avea loc vernisajul expoziției itinerante „Castele și cetăți de pe Valea Someșului”. Expoziția prezintă nu mai puțin de 11 monumente de mare valoare istorică din județul Cluj – unele mai populare, altele mai puțin cunoscute. Câteva dintre acestea servesc drept exemple pozitive, dar există și multe clădiri, ale căror istorii tragice se desfășoară în fața ochilor noștri. Un prim pas în demersul organizatorilor este să atragă atenția asupra acestor valori culturale, păstrarea acestora fiind responsabilitatea noastră comună.

Accesul la evenimentul de duminică este gratuit și se desfășoară cu respectarea regulilor de protecție, purtarea măștii în spațiile închise și distanțarea socială fiind obligatorii. Program: ora 12:00 – vernisajul expoziției „Castele și cetăți de pe Valea Someșului”; 13:00 – vizită ghidată în limba română; 15:00 – vizită ghidată în limba maghiară.

Evenimentul este organizat de Fundația Transilvania Trust, în parteneriat cu Biserica Reformată cu Două Turnuri din Cluj-Napoca și susținut de Ordinul Arhitecților din România.

Sunt binevenite astfel de manifestări culturale, mai ales în privința cunoașterii și popularizării acestor adevărate valori istorice, ținând cont că până în anul 1989 a fost interzisă intrarea publicului în aceste clădiri. Exemplu concret este chiar castelul Bánffy din comuna Borșa, unde a funcționat un sanatoriu pentru bolnavii psihici.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut