Ziua porților deschise la Biserica Armeano-Catolică Gherla

În municipiul Gherla, unul dintre cele mai cunoscute obiective și mai căutate de turiștii din țară și străinătate este impozanta Catedrală Armenească din centrul orașului, ce domină prin înălțimea ei toată urbea de pe Someș. Cu ocazia Festivalului Armenopolis, organizatorii au inclus și Ziua porților deschise la acest frumos lăcaș de cult, o premieră în istoria comunității armenești locale.

De fapt, a fost vorba de trei zile, adică un weekend întreg, când localnicii și oaspeții sosiți cu acest prilej în oraș au avut ocazia de a vizita în grupuri mai mari sau mai mici interiorul bisericii. Tururile ghidate s-au bucurat de mare succes, cei interesați făcând cunoștință cu valorile religioase și arhitectonice ale lăcașului de cult, printre vizitatori aflându-se și oaspeți din Germania, Elveția, Armenia, Franța și Ungaria. Ghidul turiștilor a fost Molnár Tibor, iar numărul persoanelor care au trecut pragul locației a depășit 600.

Cea mai reprezentativă clădire a Gherlei este Biserica Armeano-Catolică „Sfânta Treime”, a cărei ridicare a început în septembrie 1748. A fost terminată în 1798 și a fost sfințită abia la 17 iunie 1804. Datorită perioadei îndelungate de construcție, la ridicarea ei au lucrat mai multe echipe de meșteri, din diferite regiuni ale imperiului austriac, fapt care duce la prezența unui amalgam de stiluri arhitectonice. Interiorul este echilibrat și unitar stilistic, fiind în stil baroc „matur” bogat ornamentat, de o frumusețe aparte, care impresionează pe oricine intră în biserică. În stânga altarului, într-o încăpere separată se găsește cunoscuta pictură „Coborârea de pe Cruce”, operă realizată după unii de Rubens, iar după alții de școala rubensiană. O altă particularitate a bisericii o reprezintă catacombele, unde sunt înhumați reprezentanți de seamă ai comunității gherlene din veacurile trecute.

În paralel cu Biserica Armenească a fost organizată Ziua porților deschise și în cadrul Bisericii Romano-Catolice (Franciscană) de pe strada Bobâlna. Ambele acțiuni au avut loc cu sprijinul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Gherla (manager Monica Pătac).

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut