Ziua NATO în România

Începând cu 2005, această zi este celebrată în prima duminică a lunii aprilie, conform prevederilor Legii 390/2004. În ce priveşte stabilirea datei dedicată acestei zile, s-a ţinut cont de momentul aderării României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, respectiv 29 martie 2004, şi de ziua arborării drapelului României la sediul organizaţiei din Bruxelles, anume 2 aprilie 2004, conform www.mae.ro.

Summitul NATO de la Praga (21-22 noiembrie 2002) a reprezentat un moment important în evoluţia organizaţiei nord-atlantice prin decizia de invitare a şapte state să adere la Alianţă, fiind vorba despre cea mai amplă etapă de extindere. În deschiderea reuniunii la nivel înalt, secretarul general al organizaţiei Hoop Scheffer a transmis public invitaţia de aderare la Alianţă, lansată de Consiliul Nord-Atlantic, forul decizional cel mai important al organizaţiei, pentru şapte state: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia. Statele candidate au semnat Protocoalele de Aderare, la Bruxelles, la 26 martie 2003,cu prilejul ceremoniei extraordinare a Consiliului Nord-Atlantic.

Preşedintele României Ion Iliescu a promulgat, la 1 martie 2004, Legea nr. 22/2004 de aderare a României la Tratatul Atlanticului de Nord. La aceeaşi dată, secretarul general al NATO, Jakob de Hoop Scheffer, a trimis ministrului român al Afacerilor Externe, Mircea Geoană, scrisoarea prin care transmitea Guvernului României, în numele Părţilor la Tratat, invitaţia de aderare a statului român la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord. La 3 martie 2004, Legea 22/2004 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministerul Afacerilor Externe a pregătit instrumentul de aderare al României la Tratatul Atlanticului de Nord, document semnat de preşedintele Ion Iliescu şi depus la depozitarul Tratatului, respectiv Guvernul Statelor Unite ale Americii. După depunerea instrumentului de aderare, România a devenit membru cu drepturi depline la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut