Ziua NATO în România

La 7 aprilie 2024 este marcată Ziua NATO în România.

Începând cu anul 2005, această zi este celebrată în prima duminică a lunii aprilie, conform prevederilor Legii 390/2004. Pentru stabilirea datei dedicată acestei zile, s-a ţinut cont de momentul aderării României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, respectiv data de 29 martie 2004, precum şi de ziua arborării drapelului României la sediul organizaţiei NATO, la Bruxelles, anume data de 2 aprilie 2004, conform www.mae.ro.

Summitul NATO de la Praga (21-22 noiembrie 2002) a reprezentat un moment important în evoluţia organizaţiei nord-atlantice prin decizia de invitare a şapte state să adere la Alianţă, fiind vorba despre cea mai amplă etapă de extindere. În deschiderea reuniunii la nivel înalt, secretarul general al organizaţiei Hoop Scheffer a transmis public invitaţia de aderare la Alianţă, lansată de Consiliul Nord-Atlantic, forul decizional cel mai important al organizaţiei, pentru şapte state: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia. Statele candidate au semnat Protocoalele de Aderare, la Bruxelles, la 26 martie 2003, cu prilejul ceremoniei extraordinare a Consiliului Nord-Atlantic.

Preşedintele României Ion Iliescu a promulgat, la 1 martie 2004, Legea nr. 22/2004 de aderare a României la Tratatul Atlanticului de Nord. La aceeaşi dată, secretarul general al NATO, Jakob de Hoop Scheffer, a trimis ministrului român al Afacerilor Externe, Mircea Geoană, scrisoarea prin care transmitea Guvernului României, în numele Părţilor la Tratat, invitaţia de aderare a statului român la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord. La 3 martie 2004, Legea 22/2004 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministerul Afacerilor Externe a pregătit instrumentul de aderare al României la Tratatul Atlanticului de Nord, document semnat de preşedintele Ion Iliescu şi depus la depozitarul Tratatului, respectiv Guvernul Statelor Unite ale Americii. După depunerea instrumentului de aderare, România a devenit membru cu drepturi depline la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord.

În 2024, pentru marcarea împlinirii a 75 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord şi a celor 20 de ani de la aderarea României la organizaţie, Ministerul Apărării Naţionale organizează o serie de evenimente dedicate. La data de 7 aprilie 2024, în Bucureşti şi în marile garnizoane din ţară au loc ceremonii militare de înălţare a drapelelor României şi ale organizaţiei nord-atlantice, potrivit https://www.defense.ro. Tot la data de 7 aprilie 2024, la ora 11.00 la Baza Aeriană 86 de la Borcea se va desfăşura crosul ”RUNAWAY RUN 24” pe o distanţă de 2.500 de metri. Totodată, vor avea loc sesiuni de paraşutare, va fi organizată o expoziţie statică, iar aeronave F-16 vor survola aerodromul Bazei 86 Aeriene. În plus, la data de 10 aprilie 2024, la Palatul Cercului Militar Naţional din Bucureşti, va avea loc lansarea evenimentului ”ROMÂNIA-NATO, 20 de ani”, cu participarea unor personalităţi politice şi militare din ţară şi din state membre ale NATO. La eveniment, vor fi expuse fotografii care ilustrează participarea militarilor români în teatrele de operaţii, realizate de Agenţia Media a Armatei, iar Muzeul Militar Naţional ”Ferdinand I” va prezenta o expoziţie tematică, mai indică https://www.defense.ro.

NATO reuneşte în prezent 32 de state membre, după aderarea recentă a Finlandei (4 aprilie 2023) şi a Suediei (7 martie 2024) la organizaţie, potrivit www.nato.int.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut