Ziua Muntelui

Apusenii încă trăiesc confortul zilelor de vară. Copacii seculari încă își păstrează veșmântul verde, iar pășunile montane oferă încă suficientă hrană turmelor de mioare ce-și așteaptă … logodna cu încornorații berbeci.

Un peisaj de reală poveste a marilor înălțimi pline de un trecut istoric ce este sărbătorit, an de an, la Crucea Iancului de la Fântânele și nu numai.

Și în acest mijloc de septembrie ritualul serbării Zilei Muntelui, care este oficiat în toată Europa în ziua de 14 Septembrie, a fost onorat cum se cuvine la Mărișel, unde moții și-au primit oaspeții dornici să participe la acest eveniment organizat de Primăria comunei în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, coordonat de dna Adriana Irimieș, cea care a și prezentat programul acestei frumoase zile dedicate Muntelui.

Și cum evenimentul s-a desfășurat duminică, tradiția creștină este ca această zi să înceapă cu slujba religioasă, care a fost oficiată în Biserica Ortodoxă de preotul paroh, Ioan Mocean. De remarcat este faptul că la această slujbă au participat cele șase familii ale comunei care au împlinit 50 de ani de conviețuire neîntreruptă și care au fost duse la locul de rugăciune cu trei căruțe tapetate, sau mai bine zis, înnobilate, cu cuverturi alese lucrate de mâinile de aur ale gospodinelor ce trudesc pe aceste înălțimi.

Și cum una dintre importantele borne istorice o constituie și monumentele ridicate în semn de omagiu și respect pentru cei ce și-au pierdut viața pe fronturile de lupta ale celor două conflagrații mondiale, la Monumentul Eroilor Mărișeni s-a ținut o slujbă de pomenire și s-au depus coroane de flori din partea Parlamentului României, prin deputatul Radu Moisin, din partea Parlamentului European, prin europarlamentarul Daniel Buda, organizațiile județene ale PSD și PNL, apoi s-au așezat coroane din partea administrației comunelor Mărișel, Gilău, Mărgău, prin intermediul primarilor Gelu Topan și Mircea Suciu.

Tot aici, în vecinătatea Monumentului, a putut fi vizitată o expoziție cu produse agricole amenajată în cadrul noului Centru de Informare Turistică.

Pe scena din curtea Primăriei, alături de primarul Viorel Ghic, vicele Nicolae Ghic, au urcat europalamentarul, Daniel Buda, deputatul Radu Moisin, reprezentantul Forumului Montan din România, Alexandru Cordoș, primarii Gelu Topan și Mircea Suciu, sponsorul evenimentului, Viorel Pleșa, consilieri județeni și locali.

Despre acest important eveniment montan au vorbit: Viorel Ghic, Radu Moisin, Alexandru Cordoș, Simona Mărincean, care a prezentat mesajul președintelui Consiliului județean Alin Tișa, dar și europarlamentarul Daniel Buda, care, între altele, au avut remarci pozitive prin care a punctat valoarea proiectelor implementate în frumoasa comună a Apusenilor și a oferit tot sprijinul în dezvoltarea infrastructurii și turismului montan la Mărișel. Desigur, opțiunea lansată public de primarul comunei de a face din Mărișel o Poiana Brașov a Clujului este o dorință frumoasă, dar greu de atins.

În acest cadru al festivităților generate de a Vl -a ediție a Zilei Muntelui, administrația locală a premiat cei nouă elevi care au terminat anul de învățământ 2022 – 2023 cu medii de peste nouă. Apoi au fost premiate cuplurile ce numără 50 de ani de conviețuire, primind diplome, premii, flori și urarea de La Mulți Ani, familiile: Traian și Eugenia Stan, Alexandru și Maria Roșu, Nicolae și Victoria Lăpuște, Cornel și Victoria Abrudan și Alexandru și Floarea Purcel.

Spectacolul folcloric prezentat în regia artistei Adriana Irimieș, care a realizat multe documentare etnofolclorice pe aceste înălțimi de basm, a debutat cu un extraordinar de plăcut recital al taragotistului Adrian Neamțu. Tot la acest instrument muzical și-au dovedit măiestria artistică taragotiștii Mărișelului și Alin Joldoș, iar vocile plăcute ale soliștelor Dana Purcel, Ancuța Roșu, Livia – Maria Danciu – Hetea, Ioana Marc, Diana și Denisa Todea, Andra Mariș, Patricia Popa, Lavinia Danciu, Dorina Alexandra Mariș, a tinerilor Răzvan și Cosmin Roșu, dar și jocurile și costumația Ansamblului ,, Nepoții Iancului’’ au încheiat una din cele mai frumoase ediții a Zilei Muntelui, la Mărișel.

Expozițiile cu produse meșteșugărești și de artizanat, sucurile, dulcețurile de fructe de pădure, produsele culinare cu specific montan tradițional și licorile cu…grade, preparate din afine și zmeură, au fost ingredientele acestei zile dedicate Apusenilor.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut