Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale, marcată de STS

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a marcat Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale publicând „imagini nemaivăzute” din arhivă cu echipamente și autospeciale de telecomunicații folosite în urmă peste 60 de ani.

În contextul aniversării Zilei mondiale a telecomunicațiilor și a societății informaționale, 17 mai, STS și-a reafirmat disponibilitatea de a sprijini autoritățile guvernamentale în implementarea proceselor de digitalizare.

„Proiectele pe care le desfășurăm împreună cu instituțiile publice din România ne demonstrează că digitalizarea nu este numai un termen pe care îl întâlnim tot mai des în vocabularul cotidian. STS susține o abordare integrată a procesului de digitalizare la nivel național, cu o infrastructură comună tuturor instituțiilor și aplicarea modelului «Punct de Contact Unic în relaționarea cu cetățeanul», prin interconectarea bazelor de date de la nivelul instituțiilor publice” – precizează STS, într-un comunicat remis ziarului Făclia.

În prezent, echipa STS este formată din programatori, ingineri hardware și de comunicații, administratori de sistem și de baze de date, specialiști în centre de date și platforme de virtualizare, experți în securitate cibernetică, specialiști în rețele, în telefonie IP și videoconferință, în management organizațional, precum și în alte domenii care dezvoltă și sprijină funcționarea serviciilor IT&C puse la dispoziția beneficiarilor.

***

De 30 de ani, STS asigură telecomunicații speciale și de aproape 20 de ani furnizează internet și servicii IT, cu măsuri de securitate asociate, pentru toate instituțiile statului, de la Guvernul și Președinția României până la primării de comună. De 15 ani operează și gestionează centre de date în care sunt găzduite cele mai importante sisteme și aplicații informatice, servicii și site-uri web ale autorităților din România.

Potrivit informațiilor furnizate, marți, presei, în prezent, cele mai multe solicitări din partea beneficiarilor STS vizează: servicii securizate de comunicații integrate voce-date-video; servicii de telefonie specială și de cooperare; servicii de securitate cibernetică; audioconferință și videoconferință; servicii de internet, e-mail, găzduire site-uri și sisteme informatice, cu măsuri de securitate asociate; conexiuni private de tip VPN; semnături electronice; dezvoltare aplicații software.

Primele atestări istorice ale telecomunicațiilor de stat în România, prin instalarea centralei telefonice manuale cu cinci abonați pentru Parlament și ministere, la București, și a centralei telefonice automate a Casei Regale, datează din 1889. La 80 de ani după aceea, România avea o unitate specializată în asigurarea legăturilor telefonice, radiotelefonice, telegrafice, radiotelegrafice pentru aparatul central și teritorial al statului român.

La începuturile sale, Serviciul de Telecomunicații Speciale asigura, în principal, legături telefonice și telegrafice cifrate pentru autoritățile statului. În prezent, STS este principalul furnizor de servicii din domeniul comunicațiilor guvernamentale și tehnologiei informației pentru instituțiile și autoritățile publice din România, „oriunde și oricând”.

Telecomunicațiile speciale sunt comunicațiile securizate care asigura comunicarea și cooperarea de la cel mai înalt nivel al statului la cea mai mică structură teritorială.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut