Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sărbătorită în centrul Clujului

După ce anul trecut, sărbătoarea maghiarilor din Cluj s-a desfășurat într-un cadru extrem de restrâns, din cauza pandemiei de coronavirus, anul acesta au participat la manifestări aproape o mie de persoane. Acestea au început la ora 11.00, cu o procesiune pe traseul Institutul Teologic Protestant – Biserica Romano-Catolică ”Sf. Mihail”, din piața Unirii, unde a și fost oficiată o slujbă religioasă. Participanții purtau drapelele naționale ale Ungariei și României, dar și pe cel al Uniunii Europene.

De la ora 13, mulțimea s-a îndreptat spre str. Avram Iancu, unde a avut loc tradiționala adunare și ceremonie de depunere de coroane de flori la plăcuţa comemorativă de pe fostul hotel „Biasini” unde s-a cazat, în 1848, poetul şi revoluționarul maghiar Petőfi Sándor. Au fost și tradiționalele discursuri susținute de oficialitățile locale și județene, dar și de liderii UDMR.

La manifestare au fost prezenți reprezentanții bisericilor istorice maghiare, dar și consulul Ungariei, Mile Lajos, și subprefectul județului Cluj, Tasnadi Szilard, care au citit mesajele premierilor maghiar și român, Viktor Orban, și, respectiv Nicolae Ciucă.

”Vă doresc dumneavoastră, cetățeni români de etnie maghiară, să aveți o sărbătoare binecuvântată, bucurându-ne să ne regăsim uniți în diversitatea Uniunii Europene din care facem parte.

Anii de pandemie, și recentele provocări pe care le traversăm împreună, ne aduc și mai aproape, împărtășind aceste momente grele prin solidaritate între noi, și mai ales față de prietenii și vecinii noștri ucraineni, care au ales să se refugieze la noi din calea războiului.

Spiritul toleranței și al armoniei în care toate minoritățile beneficiează de drepturi constituționale egale, ne oferă astăzi ocazia de a ne manifesta generozitatea și recunoștința.

La mulți ani tuturor maghiarilor din România și de pretutindeni”, a fost mesajul premierului român, Nicolae Ciucă.

S.M.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut