Ziua Maghiară la TIFF

10 filme și o retrospectivă de animație a multipremiatului Géza M. Tóth construiesc generoasa selecție din programul Zilei Maghiare la cea de-a 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Totodată, organizatorii anunță deschiderea programul de conversații din spațiul TIFF Lounge, aflat în Piața Unirii. La întâlniri vor participa, printre alții, actorii Darko Perić, István Téglás, Judith State, regizorii Alexandru Solomon, Tudor Giurgiu, Paul Negoescu sau Matei Dima (Bromania).

Miercuri, 14 iunie, aproape toate sălile de cinema din Cluj au programate filme din cinematografia maghiară. Regizorii Claudia Benkő și Zsolt Magyari sunt prezenți pentru a-și prezenta scurtmetrajul 1939, o poveste polițistă ce precede proiecția filmului Puterea/Power, un expozeu al jocurilor de putere din spatele scenei politice semnat de regizorul Mátyás Prikler.

Invitat la TIFF.22 este și regizorul Szilárd Bernáth pentru a discuta cu publicul despre Larry, povestea unui tânăr pe care muzica hip hop îl ajută să-și depășească defectele de vorbire. Tragedia sportivului român de etnie maghiară Zsolt Erőss l-a inspirat pe Sándor Csoma pentru Vârfuri și abisuri / Heights and Depths (foto cover) iar întâlnirea între regizor și spectatori de la finalul proiecției se anunță foarte interesantă. Larry va putea fi urmărit la Cinema Dacia Mănăștur, miercuri de la ora 18, respectiv Vârfuri și abisuri, la Cinema Mărăști, începând cu ora 19.30.

Animația selectată în programul Berlinalei, Oamenii arbori/ White Plastic Sky (r. Tibor Bánóczki și Sarolta Szabó; ora 21.00, Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca) propune o lume distopică în care oamenii se transformă în copaci odată ce împlinesc 50 de ani. Premiat la Locarno pentru Cea mai Bună Imagine, clasicul Amurg/Twilight (r. György Fehér, 1990; ora 16.00, CCS Cluj-Napoca) expune drama unui detectiv pe cale să se pensioneze ce încearcă să găsească ucigașul unei școlărițe. O retrospectivă a peste două decenii de carieră este ocazia perfecta de a reveni la Cluj-Napoca pentru cel mai apreciat regizor de animaţie maghiar, Géza M. Tóth. Retrospectiva include scurtmetrajul Maestro, nominalizat la Oscar în 2005, și filmele Icar, Ergo, Mama, Chibrituri şi Opera 130 (ora 16.00, Cinema Arta).

Oameni arbori

S-a deschis TIFF Lounge

În programul zilnic al cinefililor nu trebuie sa lipsească dezbaterile TIFF Talks și conversațiile InspiraTIFF. Inspirați de filmele din festival, invitați precum Darko Perić, István Téglás, Judith State, regizorii Alexandru Solomon, Tudor Giurgiu, Paul Negoescu, Matei Dima (Bromania) sau scriitoarea Nora Iuga provoacă publicul la un schimb de idei legate de rolul artistului în societatea contemporană, religia sau producțiile românești care au bătut recorduri de spectator.

Astfel, miercuri, 14 iunie, de la ora 16.30, va avea loc lansarea cărții lui Mircea Dinescu, Corabia nebunilor, cu participarea autorului, urmată de o secțiune InspiraTIFF cu Mircea Dinescu, moderată de Cristi Grindean. Joi, 15 iunie, începând cu ora 15.30, publicul este invitat să ia parte la un nou eveniment editorial, lansarea volumelor Post/neoistoria filmului românesc (și nu numai) în mono-dialoguri critice (via Facebook & Extra-Fb.)., Vol.3, semnat de Valerian Sava și Metafizică și concret în Arta actorului. Convorbiri cu Adrian Titieni, Andi Vasluianu și Ruxandra Ghițescu, autor Emanuel Pârvu, ambele apărute la editura clujeană Școala Ardeleană. Cărțile fac parte din Colecția Tiff Cinefil, coorodonată de Ioan-Pavel Azap și promovată de TIFF. Evenimentul va fi prezentat de scriitorul și istoricul Ovidiu Pecican și editorul Vasile G. Dâncu.

Concerte la TIFF

Așa cum notam și în edițiile precedente, TIFF înseamnă mai mult decât film. Două noi concerte vor fi găzduite de Muzeul de Artă Cluj-Napoca miercuri, începând cu ora 19.00 – susținute de Sunma (Ungaria), și respectiv, de Stephen Horne & Martin Pyne (Marea Britanie), de la ora 21.30, cel de-al doilea fiind un cineconcert conceput pentru a susține prin acompaniament live pelicula Necunoscutul.

Focus Nordic

Secțiunea Focus Nordic, dedicată producților aparținând cinematografiei nordice, este în plină desfășurare! În cursul zilei de astăzi putem alege din nu mai puțin de trei filme, producții din Finlanda, Suedia sau Norvegia. La Cinema Victoria, clujenii pot viziona, de la ora 10.00, pelicula Mi-e silă de mine (Sick of myself, r. Kristoffer Borgli) și de la ora 14.45, filmul În familie (Family time, r. Tia Kouvo). De asemenea, la Cercul Militar va rula, începând cu ora 18.15, filmul Patru mici adulți (Four little adults, r. Selma Vilhunen).

Din nou, EDUCATIFF!

Două proiecții dedicate celor mai mici dintre spectatori sunt programate pentru astăzi, e vorba de Novicii (Juniors, r. Hugo P. Thomas), pelicula vine din Franța și rulează la Universitatea Sapientia de la ora 10.15. Urmează de la 17.00 Platon cel tânăr (Young Plato, r. Neasa Ni Chianain, Declan McGrath), la Cinema Mărăști.

Novicii

Whatʼs Up Doc

Secțiunea competițională destinată documentarelor sau, mai corect spus, producțiilor cinematografice ambițioase aflate la granița dintre documentar și ficțiune, comtinuă astăzi cu următoarele titluri: Catedrala (r. Denis Dobrovoda), Insula lui Knit (r. Ekiem Barbier, Guilhem Causse, Quentin LʼHelgouacʼh), Pământul de care aparținem (r. Elena Rebeca Carini, co-producție italo-română) și Anhell69 (r. Theo Montoya). Filmele din cadrul acestei secțiuni le veți putea viziona miercuri la Cinema Arta.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut