Ziua Limbii Române, sărbătorită de ASTRA Dej

Pentru Despărțământul „Dr. Teodor Mihali” Dej al ASTRA, sărbătoarea limbii române a fost întotdeauna (și rămâne) un prilej de a readuce în planul reflecției nevoia de corectitudine și expresivitate, de folosire adecvată a limbii în comunicare, în spațiul public și mediatic, obligația morală de prețuire și folosire a cuvântului cu măsură, rațiune și cu sensibilitate, cu precizie și proprietate a termenilor, pentru că limba română este memorie și metaforă, dar și, potrivit afirmației lui Fănuș Neagu, „distanța dintre inimă și umbra ei, care se numește suflet.

Așadar, în colaborare cu Cercul Militar, astriștii dejeni, împreună cu oaspeții lor din despărțămintele Gherla, Năsăud și Șomcuta Mare s-au reunit miercuri, 31 august, pentru a celebra „o împărăție bogată, căreia multe popoare i-au plătit banii în aur”. Au fost cred, singurii din urbea de pe Someș care și-au făcut timp să aducă un modest tribut „truditorilor întru limba și literatura română”.

Programul evenimentului organizat de ASTRA Dej și moderat de ec. dr. Radu Gavrilă, președintele despărțământului dejean, a cuprins prelegerile: „Graiul românesc între dor și îmbrățișare” (prof. Anca Pascui de la Liceul „Ioan Buteanu” – Șomcuta Mare) și „Limba română, izvor al unității naționale” (prof. Cristian Păltinean, Liceul „Constantin Brâncuși” Dej); momente muzicale oferite de Petra și Marin Grad și un potpuriu liric, cu cele mai frumoase și iubite poezii românești alese de recitatori.

Un moment deosebit al reuniunii l-a constituit și prezentarea expoziției „Din literatura română”, cuprinzând carte veche din colecția dr. ec. Radu Gavrilă. Expoziție în care un loc de cinste a revenit primelor tipărituri în limba română, cărți și publicații din secolele 18, 19 și 20, între aceste aflându-se și „Orologiul” (Ceaslovul cel Mare) din 1835, tipărit cu litere latine.

Dacă sărbătorirea Zilei Naționale este afirmarea dimensiunii istorice, a teritorialității și a suveranității statale, celebrarea Zilei Limbii Române semnifică afirmarea spiritualității unui popor cu o existență aproape bimilenară și cu o străveche civilizație și cultură. Prin urmare, rezumând prelegerea prof. Anca Pascui, trebuie să fim mândri că dispunem de privilegiul de a învăța și a cunoaște o limbă foarte frumoasă și bogată în care putem exprima adevăruri fundamentale, cu argumente solide, prin nuanțe subtile, metafore cuceritoare, calambururi și glume spumoase sau ironii usturătoare, prin care ne putem exterioriza necazurile și bucuriile, amintirile și speranțele. O limbă ce corespunde perfect fondului nostru mental și sentimental, profund românesc.

Întâlnirea de miercuri s-a încheiat cu o agapă amicală și urări de „La mulți ani” pentru președintele ASTRA Dej, Radu Gavrilă și doamna Pușa Dăscălescu la împlinirea unor frumoase vârste consemnate în calendarul vieții dumnealor.

M. Vaida

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut