Ziua Culturii Naționale sărbătorită de Academia Română

Academia Română organizează joi, 12 ianuarie 2023, sesiunea festivă dedicată Zilei Culturii Naționale.

Evenimentul (care va putea fi urmărit și online) va avea loc de la ora 10:00, în Aula Academiei, și va fi deschis de alocuțiunea acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, care va vorbi despre rolul simbolic al acestei sărbători culturale în păstrarea și cultivarea identității naționale.

În cadrul sesiunii vor susține prelegeri acad. Răzvan Theodorescu, acad. Marius Andruh, acad. Mircea Dumitru, acad. Nicolae-Victor Zamfir, vicepreședinți ai Academiei Române, acad. Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române, acad. Nicolae Manolescu și prof. univ. dr. Mircea Martin, membru corespondent al Academiei Române. Sesiunea din acest an „va aborda o tematică legată de miza identitară a culturii, de relația dintre știință, cultură și identitate națională, de situația actuală a culturii în România, precum și de raportul dintre explozia progresului tehnologic și evoluția societății” – informează Academia Română.

Manifestarea se va încheia cu recitalul de poezie „Domnule și Frate Eminescu“, susținut de actorul Constantin Chiriac.

Evenimentul va putea fi urmărit pe platforma ZOOM, folosind următoarele date de conectare: Join Zoom Meeting:
https://us02web.zoom.us/j/85210920522?pwd=aVJKckEzS2ZXZUtyRFZIRjQrSzNwdz09; Meeting ID: 852 1092 0522; Passcode: 001079.

„Academia Română îndeplinește în fiecare an misiunea de onoare de a celebra Ziua Culturii Naționale, sărbătoare pe care a inițiat-o și propus-o spre legiferare Parlamentului României în anul 2010. Astfel, Ziua Culturii Naționale a fost instituită ca sărbătoare cu statut național, fiind celebrată la data aniversării poetului Mihai Eminescu. Manifestările dedicate acestei sărbători, ajunsă la a treisprezecea ediție, au ca scop promovarea valorilor culturii naționale în toate comunitățile locuite de români, în interiorul sau în afara granițelor țării” – precizează organizatorii evenimentului.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut