„Ziua Armatei României”, marcată la Cluj-Napoca

Cu prilejul Zilei Armatei României, care se sărbătoreşte în fiecare an la data de 25 octombrie, Divizia 4 Infanterie „Gemina’’ desfăşoară în mai multe localităţi din zona sa de responsabilitate o serie de activităţi dedicate acestui eveniment.

Astfel, la Cluj-Napoca, începând cu ora 9, la Monumentul „Glorie Ostașului” Român din Piața Avram Iancu va avea loc un ceremonial militar. La menifetsări sunt așteptați să participe reprezentanți ai autorităților locale, administrației publice locale, organizațiile militarilor n rezervă și retragere și veteranii de război. Detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”, Batalionului 55 Comunicații și Informatică „Napoca”, Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive „General Vasile Danacu” și Muzica Militară a Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”.

La Păuliș, județul Arad, începând cu ora 14.00, la Monumentul Eroilor; detașamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” și Muzica Militară a Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”. 

De asemenea, la Satu Mare, începând cu ora 10.00, la Monumentul Ostașului Român va avea loc un ceremonial militar, iar la Carei, începând cu ora 16.00, la Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român”, programul ceremoniei va curpinde depunere de coroane, jerbe și buchete de flori, sosirea „Ștafetei Veteranilor Invictus” și defilarea gărzii de onoare. Detașamentul de onoare va fi constituit din militari din Batalionul 811 Infanterie „Dej”, Batalionul 400 Sprijin ,,Feleacu”, Batalionul 52 Geniu ,,Tisa”, Inspectoratul Județean de Jandarmi „General de brigadă Ioniță Borșan” Satu-Mare, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Someș” al județului Satu Mare și Muzica Militară a comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Începând cu orele 12.00, în Parcul Karoly va fi disponibilă o expoziție de tehnică și echipamente militare.

La 25 octombrie 1944, Armata României a încheiat cu succes campania de eliberare a teritoriului naţional, la care au participat peste 520.000 de militari, dintre care 58.330 au fost ucişi, răniţi sau declaraţi dispăruţi. Unităţile româneşti au continuat să ducă acţiuni militare pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la victoria obţinută la 9 mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

C.P.

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut