Ziua Armatei Române, marcată la Cluj-Napoca

Cu prilejul Zilei Armatei României, care se sărbătoreşte în fiecare an la data de 25 octombrie, Divizia 4 Infanterie „Gemina’’ desfăşoară în mai multe localităţi din zona sa de responsabilitate o serie de activităţi dedicate acestui eveniment.

Astfel, la Cluj-Napoca, începând cu ora 10, la Monumentul „Glorie Ostașului” Român din Piața Avram Iancu va avea loc un ceremonial militar. La menifetsări sunt așteptați să participe reprezentanți ai autorităților locale, administrației publice locale, organizațiile militarilor n rezervă și retragere și veteranii de război. La Oarba de Mureș, festivitatea dedicată Zilei Armatei României va avea loc la Monumentul Eroilor Oarba de Mureș.

Un ceremonial militar va fi organizat la Monumentul Eroilor de la Păuliș, județul Arad. La Satu Mare, Ziua Armatei României va fi marcată la Monumentul Ostașului Român iar la Carei la Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român”.

La 25 octombrie 1944, Armata României a încheiat cu succes campania de eliberare a teritoriului naţional, la care au participat peste 520.000 de militari, dintre care 58.330 au fost ucişi, răniţi sau declaraţi dispăruţi. Unităţile româneşti au continuat să ducă acţiuni militare pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la victoria obţinută la 9 mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut