Zilele Memorialului Gherla

Zilele Memorialului Gherla se desfășoară anul acesta în perioada 9-12 martie, în condiții „normale”, am putea spune, dat fiind că, din 8 martie, starea de alertă încetează.

„Dacă în urmă cu doi ani izbuteam să petrecem împreună Zilele Memorialului Gherla în chiar ultima clipă de dinainte ca interdicțiile oficiale să transforme viețile noastre într-o experiență cu gust de Gulag postmodern, acum ne reîntâlnim în prima zi de după încetarea oficială a stării de alertă. Doi ani în care pentru mica noastră obște s-au întâmplat, parcă, o mie și una de încercări, suferințe, căderi și ridicări. Iată-ne ajunși încă o dată la hramul mănăstirii noastre, în Sfântul și Marele Post, ca să facem pomenirea sfinților 40 de Mucenici din Iezerul Sevastiei și a înaintașilor noștri care s-au nevoit pentru Hristos în temnițele comuniste. Miercuri vom sluji împreună cu ÎPS Părinte Mitropolit Andrei la Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla. Joi și vineri vom călători prin țară, la două din vămile pământești unde acum se află refugiații războiului din Ucraina, cu o vorbă de mângâiere și cu un pachețel cu turtă de mucenici făcuți în obștea Gherlei, după rânduială. Sâmbătă ne reîntâlnim la Memorial, cu grupul nostru psaltic, care a căpătat un nume acum, «Keramos» (care înseamnă «olar», un simbol atât al istoriei vetrei noastre de lut din Dealul Cărămidăriei, cât și al Țarinii Olarului), pentru a lansa un nou CD și o cărticică, amândouă cuprinzând Paraclisul Sfinților 40 de Mucenici” – anunță părintele Grigorie Benea.

Ediția din acest an a Zilelor Memorialului Gherla se va desfășura după următorul program:

9 martie – Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei, Ziua Foștilor Deținuți Politici Anticomuniști: ora 9:30, Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla: Liturghie arhierească a Darurilor mai Înainte Sfințite, în sobor de preoți condus de ÎPS Părinte Mitropolit Andrei al Clujului; ora 12:00, Memorialul Gherla – Cimitirul deținuților politici de pe Dealul Cărămidăriei: parastas de comemorare – Gardă de onoare Jandarmeria Mobilă Cluj-Napoca; ora 15:30, Radio Renașterea: lansare și premieră a CD-ului „Paraclisul Sfinților 40 de Mucenici”, cântat de Grupul psaltic „Keramos” al Memorialului Gherla;

10-11 martie – Sighet și Fântâna Albă: pomeniri la locurile de jertfă ale prigoanei comuniste; întâlnire cu refugiați din Ucraina

12 martie: ora 18.00, Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla: concert al Grupului psaltic „Keramos”; lansarea CD-ului și carticelei cu Paraclisul Sfinților 40 de Mucenici din Iezerul Sevastiei.

„Ca și în alți ani – spune părintele Grigorie Benea – , nimic din toate acestea nu se va face fără Voia Domnului și fără jertfa obștii, la care nădăjduiesc și pentru care mulțumesc. Post cu folos! Vă așteptăm cu drag!”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut