Zile libere pentru părinți, dacă sunt suspendate cursurile școlare fizice

Camera Deputaților a adoptat, marți, în unanimitate, proiectul de lege privind aprobarea ordonanței de urgență prin care se acordă zile libere pentru părinți în vederea supravegherii copiilor, dacă se limitează sau suspendă activitățile didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-COV-2, informează AGERPRES.

Deputații au extins această facilitate și în cazul părinților ai căror copii suferă de o boală cronică, chiar dacă nu sunt suspendate cursurile.

Prevederile se aplică părinților care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau de educație timpurie antepreșcolară; celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere.

Deputații au introdus și condiția ca locul de muncă ocupat să nu permită munca la domiciliu sau telemunca. De asemenea, deputații au introdus un text nou care prevede că, prin excepție, „beneficiază de aceste prevederi și părintele sau reprezentantul legal al cărui copil, cu vârsta de până la 12 ani, înscris în cadrul unei unități de învățământ sau de educație timpurie antepreșcolară, suferă de o boală cronică, indiferent dacă activitățile didactice au fost sau nu au fost limitate ori suspendate”, cu condiția ca celălalt părinte să nu beneficieze de aceste zile libere.

Angajatorul este obligat să acorde zilele libere, dacă angajatul solicită acest drept. Prin excepție, însă, este nevoie de acordul angajatorului în cazul angajaților din unitățile sistemului energetic național, din unitățile operative de la sectoarele nucleare, din unitățile cu foc continuu, din unitățile de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, din rețeaua de transport feroviar, din unitățile care asigură transportul în comun și serviciul de salubrizare a localităților, aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă, din unitățile de comerț alimentar, servicii financiare, distribuție de carburanți, producție și distribuție de medicamente și echipamente sanitare, precum și în cazul personalului din unitățile farmaceutice.

Angajații sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, angajații din penitenciare și personalul din unitățile sanitare publice nu beneficiază de zilele libere. În situația în care unul dintre părinți își desfășoară activitatea în aceste domenii, are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcție/solda de funcție corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada prevăzută. În cazul în care ambii părinți își desfășoară activitatea în aceste domenii, doar unul dintre aceștia are dreptul la majorarea acordată.

Camera Deputaților este for decizional pentru acest proiect.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut