Zi de mare sărbătoare la Tureni

Frumosul obicei al comunelor și orașelor noastre de a-și rezerva o zi dedicată comunității este lăudabil, mai ales că sunt invitați să revină la locurile natale cei risipiți prin lume, în căutarea mai binelui, dar și a…înstrăinării ce dă , uneori , frisoanele dezrădăcinării…

Un eveniment deosebit de plăcut al distracției și socializării fiilor satelor comunei Tureni, români, maghiari și romi, a avut loc duminică în centrul civic al comunei, unde cele două doamne care coordonează administrația publică de aici, Dana Mănăilă și Ileana Coloșvari, cu sprijinul Consiliului local, au organizat Ziua Comunei pentru toți cei ce au dorit să fie părtaș la această sărbătoare dedicată comunității.

Aleile din zona parcul de agrement au fost rezervate exponatelor cu vânzare, din care nu au lipsit produsele de artizanat, jucăriile pentru copii, produse pentru uz gospodăresc, sucuri, dulciuri, chiar elemente de drogherie și îmbrăcăminte, dar și o expoziție de vânătoare cuprinzând imagini foarte expresive.

Uriașul Tobogan pentru cei mici a fost o delectare, iar unele jocuri, cum a fost trasul la țintă, i-au îmbiat și pe părinți să ia parte. Sectorul de sucuri, bere și alimentație publică, inclusiv ceaunele pregătite de fermierii comunei și asociația vânătorilor, au răspuns tuturor pofticioșilor, mai ales că pâinea servită a fost făcută în cuptorul gospodinei Erji, iar platourile de prăjituri de doamnele locului care se îndeletnicesc cu patiseria. A fost o duminică în care s-au consumat și 200 de pulpe de rațe oferite de antreprenorul Micuș Barn.

Și cum Primăria are în inventarul său un mare număr de bănci și vreo cinci corturi, toate au fost folosite la acest mare eveniment distractiv din această comună cunoscută și prin potențialul piscicol al lacurilor sale, unde nu de mult a avut loc un mare concurs de pescuit, dar și a Cheilor Turenilor, care este o interesantă rezervație naturală și turistică.

Și apropo de valori unice ale Tureniului, aici a fost sculptată, dintr-un trunchi de copac, în secolul al XIII-lea, Statuia Maicii Domnului, care se află acum la Catedrala din Alba Iulia, la Tureni, aflându-se doar o copie foto, în Biserica Romano- – Catolică.

Spectacolul folcloric a fost precedat de salutul de bun venit al dnei primar Dana Mănăilă și de plăcutul mesaj prin care a transmis distracție plăcută întregului public, dar și de viceprimarul Ileana Coloșvari, în limbile română și maghiară, de consilierii județeni Andro Marinel, Cristian Ciuta, Dumitru Drăghici, Reș Eva, consilierul municipiului Cluj – Napoca, Molem Bashar, Emanuela Luca, preoții comunei, directorul școlii și medicii veterinari și. Spectacolul a fost prezentat de Radio Someș.

Pe scenă au fost invitați să cânte Copiii Tureniului, Grupul de tulnicărese din Câmpeni, au dansat ansamblurile ,, Izvorașul Turenilor’’ și al romilor ,, Potaisa’’ din Turda. Au mai cântat mulți soliști de muzică populară, între care: Adela Burcă, Georgiana Boar, Maria Teodoru, Ana Maria Mariș, Decebal Câmpean, Paul Sâmbotelecan, Dragoș Câpean, Larisa Gurzău, Roxana Maria Pop, Ștefan Suciu, Elena Șipoș, Claudiu Boldi, Dragoș Vâlceanu, Mariana Deac, Siminel Deac și Georgeta și Narcisa Balla. Mulți dintre ei participând și la parada portului popular mult aplaudat în această penultimă, frumoasă duminică de septembrie.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut