Zelenski: România ne-a acordat sprijin şi militar, şi umanitar; suntem recunoscători

România a acordat sprijin militar şi umanitar Ucrainei, a afirmat, marţi, la Bucureşti, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

„România ne-a acordat sprijin şi militar, şi umanitar. Suntem recunoscători pentru solidaritatea dumneavoastră”, a spus Zelenski,
a mulţumit românilor „pentru susţinerea şi ajutorul acordat Ucrainei”.

Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski au semnat marţi o declaraţie politică, potrivit căreia relaţia bilaterală este ridicată la nivel de parteneriat strategic.

Zelenski a afirmat că, potrivit noilor coordonate, a discutat cu omologul său român despre deschiderea de noi puncte de trecere la graniţă, despre situaţia minorităţilor naţionale şi despre accelerarea pregătirii piloţilor ucraineni pe aeronave F-16 în centrul specializat din România.

De asemenea, a fost abordată şi situaţia de securitate de la Dunăre. „În România se cunoaşte cât de periculos este terorismul rusesc”, a arătat Zelenski.

Liderul de la Kiev a afirmat că a insistat, în discuţiile cu omologul său român privind asistenţa militară, pe sistemele antiaeriene. „Sunt foarte bucuros că Ucraina a fost auzită de România”, a completat el.

Preşedintele ucrainean a precizat că România a ajutat Ucraina în cel mai dificil moment din istoria sa.

„Îmi aduc aminte cât de călduros au fost întâmpinaţi oamenii noştri aici, în România. România ne-a acordat sprijin şi militar şi umanitar. Suntem recunoscători pentru solidaritatea dumneavoastră şi menţionăm faptul că România a ajutat Ucraina în cel mai dificil moment din istoria noastră”, a transmis el.

Zelenski a dezvăluit detalii legate de parteneriatul strategic. „Am discutat despre securitatea din regiunea Mării Negre, despre susţinerea formulei păcii, am vorbit de infrastructură, despre deschiderea de puncte de trecere noi la graniţa comună, am vorbit şi despre minorităţile naţionale. E o decizie foarte importantă pregătirea piloţilor ucraineni în România. Se creează un centru de pregătire a acestor piloţi şi am discutat cu domnul preşedinte cum să accelerăm procesul de pregătire ca piloţii pregătiţi aici să fie printre primii pe front”, a menţionat preşedintele Ucrainei.

El a făcut referire şi la recentele atacuri asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, care au afectat şi teritoriul României.

„E un pericol nu numai pentru statul nostru, e un pericol pentru toţi. Vă asigur că România şi Ucraina sunt nişte noduri de securitate, România este o ţară-garant, de asigurare alimentară a lumii întregi. Se folosesc porturile de pe Dunăre, se folosesc porturile din România care asigură necesităţile pentru alte ţări. Fiecare rachetă rusească, fiecare dronă rusească ce atacă porturile noastre … Trebuie să facem tot ce e posibil pentru apărarea acestor porturi, ca Rusia să nu poată transforma zona dunăreană sau a Mării Negre într-o zonă moartă”, a mai spus Zelenski.

Acesta a vorbit şi despre cooperarea trilaterală Ucraina – Republica Moldova – România şi de faptul că în curând va funcţiona un coridor de transport de cereale din Ucraina, prin Republica Moldova.

În acest context, şi-a exprimat convingerea că şi Ucraina şi Republica Moldova vor deveni membre ale Uniunii Europene. „E foarte important că România susţine acest proces. Suntem pregătiţi pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană şi România ne susţine”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut