Zeci de tineri din Gherla au descoperit valorile culturii tradiționale

Atelierele în cadrul cărora tinerii clujeni învață tehnicile tradiționale de pregătire a ouălor pentru Paști au continuat joi, 14 aprilie, la Palatul Copiilor Cluj, Structura Gherla (Clubul Copiilor Gherla), prin implicarea profesorilor Angela Coroian, Kurusian Ildiko, Daniela Katona, Leleu Gyongyi, Otilia Badea, Roxana Gubcenco și Raluca Berceni.

În deschidere, din partea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj a luat cuvântul consultantul artistic Adriana Andrei, care a prezentat proiectele dedicate copiilor și a mulțumit partenerilor implicați. La rândul său, doamna profesor Angela Coroian, coordonatoare a Clubului Copiilor Gherla, a prezentat activitățile din cadrul proiectului „Pregătirea ouălor de Paști – Tradiții, credințe, obiceiuri” și a mulțumit managerului CJCPCT Cluj, Adriana Irimieș, pentru deschidere și pentru implicarea în educarea tinerei generații, prin amplele proiecte desfășurate împreună cu echipa instituției.

Împărțiți pe grupe, zeci de elevi de la Clubul Copiilor Gherla, Liceul Tehnologic Gherla, dar și de la Școala Gimnazială din Livada au luat parte la ateliere, precum: încondeiat ouă, vopsit ouă cu coji de ceapă și frunze, de decorat ouă cu mărgele și de pictat figurine de ghips. În cadrul acestora au audiat și piese muzicale tradiționale, doine instrumentale și pricesne, potrivite pentru această perioadă de smerenie și post. Atelierele au fost susținute de mai mulți profesori din Gherla, dar și de consultantul artistic Claudiu Cubleșan de la CJCPCT Cluj.

Totodată, un grup de profesoare de la Liceul Tehnologic Gherla (director Doina Mureșan), Mariana Morar, Crina Retegan, Livia Rus și Rozalia Gogoncea au susținut ateliere de creație în domeniul textile – croitorie. În cadrul acestora tinerii au realizat diferite obiecte cu motive tradiționale. De precizat că Rozalia Gogoncea colaborează cu un ONG local care sprijină persoanele vârstnice singure și organizează diferite activități în cadrul cărora acestea sunt invitate. În acest sens, alături de copii au fost prezente două doamne care le-au împărtășit din experiența dânselor, în cadrul atelierului de cusături. Pentru acest eveniment, ONG-ul a oferit copiilor și tuturor celor prezenți fructe, sucuri și produse tradiționale, realizate de doamnele invitate.

În paralel, în sala festivă a clubului, grupe de elevi au vizionat filme documentare despre tradiții și obiceiuri din județul Cluj, realizate în ultima perioadă de instituția clujeană de cultură, în campaniile de cercetare și revigorare a culturii tradiționale din județ. De asemenea, tânăra interpretă de muzică populară din Gherla, Larisa Gurzău, a susținut un recital de pricesne. În același timp, doi elevi de la clasa de pian din cadrul Palatului Copiilor Cluj, Structura Gherla, au „debutat” cu piese din repertoriul internațional.

Organizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Primăria Municipiului Gherla, Palatul Copiilor Cluj, Structura Gherla (Clubul Copiilor Gherla), și Liceul Tehnologic Gherla, atelierele au avut loc în cadrul proiectului „Pregătirea ouălor de Paști – Tradiții, credințe, obiceiuri”.

Grigore SÂMBOAN,
Consultant artistic, CJCPCT Cluj

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut