Zeci de E-uri în gustarea de post

Conform datelor InfoCons, consumatorii care aleg să prepare o gustare de post cu pâine, pate vegetal, margarină, halva, un suc tip ceai sau o lapte de soia și o gumă de mestecat, vor consuma instant până la 50 de E-uri.

De pildă, pâinea conține până la 4 E-uri, păateul vegetal ajunge până la13 E-uri, margarina atinge până la 6 E-uri, halvaua are până la 3 E-uri, un sug tip ceai atinge până la 8 E-uri, un lapte de soia are până la 5 E-uri,iar o guma de mestecat ajunge până la 11 E-uri. De asemenea, în această gustare de post se găsesc până la 5,58 grame de sare, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumarea pe zi a unei 5 grame de sare. Astfel, într-o singură gustare de post, este consumată cantitatea de sare recomadată pe zi de Organizația Mondială a Sănătății.

Aplicația gratuită InfoComns oferă date despre cele mai frecvente tipuri de aditivi alimentari (E-uri) și a cantității de sare dintr-o gustare de post. De asemenea, consumatorii au posibilitatea de a salva produsele pe care vor să le utilizeze pentru gustarea de post (în cazul prezentat: pâine, pate de post, margarină, halva, suc tip ceai, gumă de mestecat) pentru a afla printr-o simplă bifare a acestora din lista de produse care este numărul total de E-uri și de câte ori se repetă acestea în gustarea de post. Mai mult, cu ajutorul calculatorului integrat în aplicație, consumatorii își pot seta cantitatea de produs pe care urmează să o consume, iar aplicația le va dezvălui cantitatea de sare, de zahăr și caloriile regăsite în cantitatea de produs selectată.

Cei mai des întâlniți aditivi alimentari (E-uri) sunt: * Acid Ascorbic (E300) – Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, regăsit în mod natural în majoritatea fructelor şi legumelor * Acid Citric (E330) – Acidul citric este utilizat în industria alimentară deoarece conferă produselor un gust plăcut de acid; este foarte solubil în apă, prin urmare poate fi adăugat si in sucuri, dulciuri, bomboane, jeleuri și fructe congelate; utilizarea acidului citric este o necesitate pentru clarificarea enzimatică a sucurilor, pentru împiedicarea zaharisirii mierii de albine.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut