Volum omagial Marius Sala

 Un amplu volum omagial consacrat împlinirii vîrstei de 80 de ani de către lingvistul Marius Sala, vicepreşedinte al Academiei Române, a fost lansat, joi seară, la Casa Oamenilor de Ştiinţă din Bucureşti.
Intitulat „Cum am devenit lingvist? Omagiu academicianului Marius Sala”, volumul, apărut la Editura Univers Enciclopedic Gold, cuprinde contribuţiile a 55 de lingvişti din ţară şi din străinătate şi a fost coordonat de Emanuela Timotin şi Ştefan Colceriu. La eveniment, sărbătoritul a mărturisit că nu-şi găseşte cuvintele, iar cartea a fost prezentată de criticul şi istoricul literar Alex Ştefănescu.
„Este de-a dreptul un noroc pentru noi, contemporanii lui, că Marius Sala trăieşte în România, într-o epocă de maximă degradare a limbii române. Întotdeauna povestea unor cuvinte te face să înveţi fără efort şi dl. Sala, în cărţile sale, a renunţat la modul savant de prezentare, deşi este un savant, ceea ce este un avantaj pentru publicul larg”, a spus Alex Ştefănescu, elogiind talentul literar al lingvistului.
În opinia sa, ideea acestei cărţi este foarte importantă, lingvişti importanţi şi romanişti din ţară şi din străinătate povestind cum au reverberat destinele lor cu viaţa lui Marius Sala.
„Ei chiar răspund la întrebarea pusă, adică spun cum au devenit lingvişti, singurii care nu răspund fiind fiica lui Marius Sala, Iulia, şi nepotul acestuia, Radu Călin Cristea, scriitori, care se joacă, de fapt, dar cu ideile”, a spus criticul.
Vineri, în aula Academiei Române a fost programată o sesiune festivă dedicată academicianului, în cadrul căreia au rostit cuvinte omagiale preşedintele Academiei Române, Acad. Ionel Haiduc, Acad. Eugen Simion şi Acad. Dan Berindei, prof. Gabriela Pană Dindelegan, membru corespondent al Academiei Române, Nicolae Mocanu, de la Institutul de Lingvistică şi Istorie Literară „Sextil Puşcariu”, Cluj-Napoca, dr. Ştefan Colceriu, de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”.
Născut la 8 septembrie 1932 la Vaşcău, judeţul Bihor, lingvistul Marius Sala a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti. Este cercetător din 1955 şi director al Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan” din Bucureşti al Academiei Române din 1994 şi preşedintele Comisiei pentru cultivarea limbii române a Academiei Române, iar din 1990 îndeplineşte şi funcţia de director al biroului din România al Uniunii Latine. A fost director al Pavilionului României la Expo ‘92 de la Sevilla şi comisar general al Pavilionului României la Expo ‘98 de la Lisabona. A ţinut seminarii şi cursuri la Universitatea din Bucureşti, dar şi ca profesor invitat la universităţi din străinătate, a participat la multe conferinţe şi a scris peste 400 de lucrări în domeniile lingvisticii romanice, hispanicii, istoriei limbii române, lingvisticii generale, dialectologiei române, onomasticii etc. („Istoria limbii române”, „Enciclopedia limbilor romanice”, „Limbile lumii. Mică enciclopedie” ş.a.). Este membru în comitetele de redacţie ale unor prestigioase reviste în domeniu şi membru în Comitetul Internaţional al Atlasului Lingvistic Mediteranean, în Comitetul internaţional de ştiinţe onomastice, în conducerea Asociaţiei internaţionale a hispaniştilor, în biroul Societăţii de lingvistică română, în Societatea internaţională de filologie şi lingvistică din America Latină, în Consiliul Superior al hispanismului, în Comitetul internaţional permanent al lingviştilor. Din 2006 îndeplineşte funcţia de vicepreşedinte al Academiei Române.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut