Volum crescut de date în roaming, fără taxe suplimentare

De la 1 ianuarie 2021, pentru majoritatea planurilor tarifare a crescut, în medie cu aproape 17%, volumul de date (MB/GB) care pot fi consumate în roaming în UE/SEE (UE, Norvegia, Islanda și Liechtenstein), fără taxe suplimentare, datorită scăderii tarifului reglementat la nivel de gros.

La depășirea limitelor utilizării rezonabile a unor servicii în roaming în UE/SEE, au scăzut și suprataxele ce pot fi aplicate consumului ulterior, astfel: * suprataxa pentru date a scăzut cu circa 14%, de la 3,5 la 3 Euro/GB, fără TVA * suprataxa pentru apelurile primite a scăzut cu aproape 4%, de la 0,79 la 0,76 eurocenți/minut, fără TVA.

Nivelul maxim al suprataxei pe care RCS&RDS este autorizată să o perceapă propriilor clienți pentru apelurile primite în roaming în SEE a scăzut de la 0,79 la 0,76 eurocenți/minut, fără TVA.

Când se aplică suprataxe datelor în roaming

Datele (internetul mobil – MB/GB) consumate în roaming în UE/SEE se tarifează, în principiu, la fel ca în România. Totuși, furnizorii pot stabili un volum de date ce pot fi consumate în roaming fără costuri suplimentare într-o perioadă de facturare (volum de consum rezonabil). Din 1 ianuarie 2021 acest volumul a crescut cu aproape 17% față de 2020. După depășirea volumului, furnizorii pot să aplice o suprataxă, chiar și dacă traficul inclus în planul tarifar nu a fost complet epuizat. Suprataxa nu poate depăși 3 Euro/GB (0,3 eurocenți/MB), fără TVA.

Pentru estimarea volumului de date ce pot fi consumate fără suprataxă, ANCOM a dezvoltat o aplicație disponibilă la adresa https://infocentru.ancom.ro/roam-like-at-home-ue-see/

Roaming-ul în Marea Britanie din 2021

Din 1 ianuarie 2021, reglementările europene privind „Roam like at home” (RLAH) nu mai sunt obligatorii pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (inclusiv Gibraltar), ca urmare a încheierii perioadei de tranziție după retragerea acestei țări din Uniunea Europeană.

ANCOM a anunțat că operatorii telecom din România nu mai au obligația să ofere utilizatorilor roaming la tarife naționale în Marea Britanie, acest beneficiu fiind garantat doar în SEE. Nu există o interdicție pentru furnizorii din România să păstreze Marea Britanie în sfera de aplicare RLAH, o astfel de decizie ținând de strategia comercială a fiecărui operator. Pentru a evita înregistrarea unor costuri suplimentare, ANCOM recomandă utilizatorilor care vor călători în Marea Britanie să verifice la furnizorul lor tarifele de roaming aplicabile.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut