Voievodul Mihai Viteazul, omagiat la Turda

Voievodul Mihai Viteazul, asasinat în anul 1601 pe câmpul de lângă Turda, va fi comemorat, vineri, 19 august, în cadrul unui ceremonial religios ce se va desfăşura la monumentul domnitorului situat lângă Mănăstirea Mihai – Vodă din Turda.
Festivităţile vor debuta la ora 9 cu Sfânta Liturghie Arhierească oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu PS Benedict Bistrițeanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului și Clujului, după care va fi oficiat un parastas. Vor urma alocuţiuni şi depuneri de coroane şi jerbe de flori.

Evenimentul este organizat în fiecare an la Mănăstirea „Mihai Vodă”. Locaşul de cult a fost construit pe locul unde a fost asasinat primul unificator al celor trei ţări româneşti. Mănăstirea a fost destinată săvârşirii de slujbe şi rugăciuni pentru pomenirea marelui voievod. Aşezământul monahal este o copie arhitecturală şi reprezintă o restaurare vechii mănăstiri „Mihai Vodă” din Bucureşti.
Mihai Viteazul a fost ucis de generalul Gheorghe Basta, la ordinul împăratului habsburgic, Rudolf al II-lea. Capul voievodului român a fost luat de unul dintre căpitanii domnitorului și înmormântat, de Radu Buzescu, la Mănăstirea Dealul, lângă Târgovişte. Pe lespedea sa de piatră de la Mănăstirea Dealu stă scris: „Aici zace cinstitul și răposatul capu al creștinului Mihail, Marele Voievod, ce a fost domn al Țării Românești și Ardealului și Moldovei.”
Municipalitatea turdeană anunţă că persoanele care doresc să participe la acest eveniment se pot deplasa cu două autobuze, puse la dispoziţie de Primărie, după următorul program: ora 8.30 – plecare autobuz TUP din faţa Bisericii Ortodoxe “Învierea Domnului” (Micro III); ora 8.30 – plecare autobuz TUP în faţa Primăriei Municipiului Turda şi plecare spre Mănăstirea Mihai Vodă; ora 13.00 – întoarcerea de la Mănăstrirea Mihai Vodă pe acelaşi traseu.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut